Interviu cu viceprimarul careian Ludovic Keizer, fost jucător în Divizia A

Cum apreciaţi situaţia actuală a fotbalului careian?
Ludovic Keizer: – A pornit un proces, care ar tebui să fie unul planificat, căci aşa heirupist nu se poate. Se poate vedea acest lucru şi la nivel mai înalt. Toată lumea vrea echipă de fotbal de la o zi la alta, dar nu au jucători suficienţi de buni şi trebuie să aducă jucători care costă o grămadă de bani, pe care poate nici nu îi pot plăti, pentru că la început nimeni nu se gândeşte dacă vor fi suficienţi bani. Şi aşa încep să apară problemele, cum se întâmplă acum la Clinceni. Lucrurile acestea sunt valabile şi la nivel mai mic. E un lucru bun că am pornit cu o construcţie organizată pe termen lung. Este foarte bine că majoritatea copiilor sunt de aici pentru că, la fel ca şi la un loc de muncă, aceste lucruri costă bani. Orice angajat lucrează pe bani. Tocmai acest lucru este foarte periculos în fotbal. Dacă nu îşi primesc banii, jucătorii vor pleca imediat. Cea ce facem acum sper că va fi un proces continuu. Majoritatea jucătorilor echipei mari sunt tineri. Consider că e foarte bine că se acordă atenţie copiilor, care vor putea creşte în cadrul echipei. Chiar dacă nu vor reuşi acest lucru, nu consider potrivit să aducem aici tot felul de jucători pe bani mulţi în condiţiile în care nu e sigur că vom putea acoperi asemenea cheltuieli. Trebuie să dai prime de meci, să oferi contracte jucătorilor, ai cheltuieli cu deplasările, dar şi alte cheltuieli, care sunt foarte mari în Liga 3.
Reporter: – De ce este importantă formarea copiilor şi a juniorilor? Pe ce trebuie să se pună accent?
Ludovic Keizer: – Este foarte bine că ne ocupăm de copii şi juniori, respectiv că fiecare echipă are propriul antrenor, câte un fost fotbalist careian. Sunt specialişti pe care nu îi caracterizează vorbăria multă, ci atenţia acordată dezvoltării fotbalistice a copiilor. Trebuie să facă cât mai multe antrenamente, cât mai multe exerciţii, aici trebuie să fim buni, chiar dacă asta presupune un timp mai îndelungat. În fotbal trebuie să ai foarte multă răbdare. Avem mulţi careieni care vor rezultate de la o zi la alta, fără să se priceapă cât de puţin la fotbal. În realitate, treaba e cu totul alta. În sport trebuie să ai foarte multă răbdare. Trebuie să te ocupi de copii. Dar nu trebuie să faci antrenamente de tip Real Madrid, Manchester United sau FC Barcelona cu copii de 5-6 ani. Aceştia trebuie învăţaţi în primul rând noţiunile de bază, adică cum să paseze, cum să preia o minge, cum să se aşeze în teren, abia apoi poţi să treci la chestiile mai rafinate. Mulţi îşi dau cu părerea, fără să aibă prea multă experienţă în fotbal. Unii chiar nu au deloc. Întrucât am jucat la în prima divizie, consider că pot să îmi exprim părerea personală. Chiar şi pe vremea mea, la nivelul Diviziei A s-a pus accent pe repetarea continuă a acestor chestii de bază, iar Staicu chiar a fost un antrenor extraordinar. De asemenea, sunt importante ordinea, disciplina şi punctualitatea. Nu că vin într-o zi la antrenament, iar apoi nu mai apar pentru că nu am chef. Ca să devină jucători buni, copiii trebuie învăţaţi de pe acum ce înseamnă atât disciplina cât şi punctualitatea. De asemenea, ca să formezi jucători buni trebuie să ai şi condiţiile necesare. Cele două terenuri de la baza Victoria, viitorul bazin de înot şi viitorul teren sintetic vor contribui din plin la asigurarea acestor condiţii. La fel de binevenită este şi cooperarea cu Academia de Fobtal din Debrecen, care poate constitui o rampă de lansare pentru copiii noştri mai talentaţi.
Reporter: – Ce părere aveţi despre fotbalul din Divizia A?
Ludovic Keizer: – Şi la acest nivel, un exemplu concret de răbdare cu copiii îl putem întâlni la Hagi. Chiar dacă nu este plăcut de toată lumea pentru că spune pe faţă ce are de spus, are foarte mare dreptate. Are răbdare, chiar foarte mare răbdare, îl costă o grămadă de bani, dar şi are rezultate. În schimb sunt alţii care vor rezultate imediate. De asemenea, consider că nu e bine să te bagi în activitatea antrenorului. După ce preia o echipă, unui antrenor trebuie să i se dea cel puţin trei ani ca să impună o disciplină, un stil şi o tactică în cadrul echipei. Într-o jumătate de an acest lucru este pur şi simplu imposibil. Există exemple concrete unde conduc cei care nu au jucat fotbal niciodată mai mult încurcă decât ajută.
Reporter: – Ce părere aveţi despre echipa naţională?
Ludovic Keizer: – Să gestionezi echipa naţională e un lucru foarte greu. Tot timpul spunem că avem tineri talentaţi care ajung să joace afară, dar când ajung acolo joacă două sau trei meciuri, apoi stau pe tuşă. Acest lucru se datorează şi faptului că aici sunt obişnuiţi cu un stil de antrenamente, iar acolo se confruntă cu disciplina şi punctualitatea de care am vorbit mai înainte. Îşi dau seama că nu sunt atât de bine pregătiţi din punct de vedere mental, tactic, dar nici fizic. Din acest punct de vedere, jucătorii noştri sunt mai slabi decât cei de afară, pur şi simplu nu pot să ţină ritmul. Şi la naţională, degeaba avem fotbalişti talentaţi, acest lucru nu este de ajuns. În fotbalul de azi trebuie să fii foarte bine pregătit din punct de vedere tehnic, dar mai ales din punct de vedere fizic. Degeaba ştii să driblezi, dacă te talonează cum trebuie şi nici nu mai apuci să dai în minge.
Reporter: – Cum explicaţi greşelile de arbitraj tot mai frecvente în fotbalul românesc?
Ludovic Keizer: – Şi în domeniul arbitrajului se greșește destul de des. Sunt arbitri care nu au jucat fotbal în viaţa lor, doar au pus mâna pe regulament şi l-au învăţat bine de tot. Nu au practică şi din această cauză se ajunge la tot felul de greşeli de arbitraj şi la nivel înalt. Acest gen de arbitri pus şi simplu nu simt pulsul jocului. Sunt situaţii în care nu se impune neapărat cartonaşul galben sau cel roşu, dar trebuie să ai şi experienţă de jucător ca să simţi acest lucru.
A consemnat Szasz Lorand