Singurul dosar de şantaj soluţionat anul trecut de Judecătoria Carei dezvăluie metodele folosite de o escroască fără scrupule, care a reuşit să stoarcă 13.000 de lei de la o tăşnădeancă grav bolnavă, care îi era mătuşă, folosindu-se pe Facebook de identitatea fostului soţ al acesteia. De la înşelăciune până la şantaj nu a mai fost decât un pas.

A cerut bani în numele fostului soţ al mătuşii sale
Inculpata, folosind un cont fals pe rețeaua de socializare Facebook, cu scopul de a crea impresia că este fostul soț al persoanei vătămate, plecat la acel moment la muncă în Kosovo, a luat legătura cu mătuşa sa pentru a-i solicita un ajutor bănesc în vederea rezolvării unei probleme medicale urgente.
Pentru a fi mai convingătoare, nepoata i-a trimis prin aceeași metodă de comunicare o poză cu un picior în ghips, indicând persoanei vătămate și contul bancar în care să îi fie virată suma. În aceeași zi victima, cu ajutorul nepoatei escroace, a depus în numerar suma de 1.800 lei în contul bancar indicat în discuția purtată prin Messenger.
Escroaca a recurs şi la şantaj în numele unui cămătar inventat
După incidentul mai sus descris, escroaca a luat legătura cu mătuşa sa în numele fostului soț al acesteia, tot prin intermediul contului fals de pe Facebook, sub pretexul că a luat cu împrumut o sumă de bani de la o persoană de etnie rromă din Municipiul Marghita.
În numele fostului soț, inculpata i-a relatat mătuşii că, din cauza faptului că nu a restituit împrumutul conform înțelegerii avute, a primit amenințări privitoare la viața și integritatea corporală atât a sa cât și a persoanei vătămate și a fiicei acestora.
Victima, ameninţată că fiica sa va fi obligată să se prostitueze în Anglia
Discuțiile purtate de escroacă în numele fostului soț și în numele cămătarului fictiv au fost trimise mătuşii. Aici apăreau fotografii cu fiica sa (verişoara escroacei – n.r.) aflată la muncă în Regatul Unit al Marii Britanii despre care „amenințătorul” afirma că va avea de suferit în cazul în care sumele de bani împrumutate nu sunt restituite.
De asemenea, aşa-zisul șantajist lăsa să se înțeleagă că dacă nu își va recupera împrumutul și dobânzile, sumele de bani vor fi obținute prin obligarea fiicei persoanei vătămate la practicarea prostituției în Anglia.
Nepoata escoracă îşi însuşea toţi banii destinaţi „cămătarului”
Cedând presiunilor și amenințărilor, victima care avea la acel moment o stare de sănătate extrem de precară (cancer în stadiul terminal), a fost de acord să plătească, în mai multe rânduri, presupusa datorie a fostului ei soț. În acest sens, cu ”ajutorul” nepoatei escroace, s-a deplasat în Marghita, în parcul din imediata apropiere a Spitalului Municipal.
Conform indicațiilor primite pe Facebook, victima a predat plicurile cu bani inculpatei, ea rămânând în mașină pentru a nu fi agresată de presupusul cămătar, timp în care nepoata s-a deplasat în parc, la o bancă indicată, unde lăsa banii. În realitate, nepoata își însușea banii, plicul lăsat pe bancă fiind în mod evident gol. Au fost efectuate astfel patru deplasări în Marghita, de fiecare dată nepoata escroacă, folosindu-se de metoda mai sus descrisă, reușind să își însușească sume cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei.
Escroca şi-a plătit un credit şi o lucrare dentară cu banii stroşi de la mătuşă
Tărăşenia a ieşit la iveală după ce fostul soţ al victimei s-a întors în ţară. Poliţiştii au intrat imediat pe fir. Cu toţii au rămas stupefiaţi când au realizat că totul fusese pus la cale de nepoata victimei.
Potrivit cercetării judecătoreşti, banii obținuți prin această modalitate de nepoată de la mătuşa sa au fost folosiți pentru rambursarea unui credit de nevoi personale contractat la Provident, în valoare de aproximativ 4.000 lei. De asemenea, inculpata și-a făcut o lucrare dentară pentru care a plătit suma de aproximativ 1.000 euro, iar restul banilor au fost folosiți pentru cheltuieli curente. În total, nepoata şi-a înşelat mătuşa cu suma de 13.100 lei.
Condamnată la doi ani şi două luni cu suspendare
Judecătoria Carei a constatat că nepoata a restituit banii mătuşii înşelate şi a condamnat-o pe escroacă la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare, stabilind o perioadă de supraveghere de patru ani. De asemenea, escroaca a fost obligată să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Tășnad sau la Primăria Carei.
Sentinţa Judecătoriei Carei a rămas definitivă, nefiind atacată cu apel.