Cetățenii înregistrează pe bandă rulantă la Judecătoria Carei contestații împotriva amenzilor aplicate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare pentru necompletarea formularului digital pentru intrarea în România (PLF).

Din totalul celor circa 30 de dosare care intră zilnic la Judecătoria Carei, jumătate au ca obiect plângere contravențională împotriva sancțiunilor aplicate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare pentru necompletarea PLF. Până în prezent, au fost înregistrate în jur de 120 de cauze având asemenea obiect.
Prima contestație de acest gen a fost înregistrată în data de 14 ianuarie 2022. Iar numărul plângerilor de acest gen va crește mult în perioada următoare, dacă se menține ritmul actual.
Contestațiile au fost formulate nu numai de persoane care domiciliază în localitățile de pe raza de competență a Judecătoriei Carei. O parte dintre plângerile contravenționale au fost înaintate de persoane care domiciliază în alte județe ale țării, dar au ales să se adreseze instanței careiene pe motiv că au intrat în țară prin Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Urziceni, a explicat președintele Judecătoriei Carei, judecătoarea Costași Simona.
Formularul PLF a devenit obligatoriu pentru cei care vin în țară din data 20 decembrie 2021. Cei care nu au completat digital formularul de localizare a pasagerilor în decurs de 24 de ore de la sosirea în țară au fost amendați cu sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.
Joi trecută, Guvernul României a decis să reducă pragul minim al amenzii de la 2.000 la 500 de lei.