În cadrul ședinței de joi, 3 februarie 2021, a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost luate două hotărâri legate de Judecătoria Carei.

A fost aprobată, cu șase voturi pentru și trei împotrivă, ”prelungirea detaşării doamnei judecător ANCA DEMIAN de la Judecătoria Haţeg la Judecătoria Carei, pe o perioadă de 1 an, începând cu data de 09.03.2022”.
De asemenea, a fost aprobată în unanimitate ocuparea, ”pe perioadă nedeterminată, a unui post de judecător temporar vacant la Judecătoria Carei, în condiţiile art. 134 ind.1 din Legea nr.304/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare”. Articolul respectiv de lege prevede că ”în cazul în care buna funcţionare a instanţelor sau a parchetelor este grav afectată din cauza numărului de posturi vacante temporar, acestea pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată”.
Hotărârea Consiliului Suprem al Magistraturii nr.144/2005, prevede funcționarea a două complete pentru Minori și familie, respectiv a două complete pentru Fond funciar la Judecătoria Carei. Însă este imposibil să se asigure cele patru complete specializate cu numai trei judecători, acesta fiind motivul pentru care CSM a ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a unui post de judecător temporar vacant la Judecătoria Carei, constatând că este grav afectată buna funcționare a instanței, a explicat președintele Judecătoriei Carei, judecătorul Simona Costași.
La Judecătoria Carei activează în prezent trei judecători: judecătoarea Costaşi Simona Minodora-preşedintele instanţei, judecătoarea Demian Anca, a cărei detaşare de la Judecătoria Haţeg a fost prelungită, respectiv judecătoarea Mărășescu Anda Mihaela, fostă procuroare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, numită în funcţie în luna iunie a anului trecut. Al patrulea judecător va ocupa postul pe baza deciziei de ieri a CSM. Două judecătoare careiene au intrat, de anul trecut, în concediu pentru îngrijirea copilului.
Cu patru posturi de judecător ocupate va scade și încărcătura de dosare pe judecător. Anul trecut, pe rolul instanței careiene au fost înregistrate peste 6.000 de dosare.