Cei doi tineri, la data săvârşirii faptelor minori, care în 24 septembrie 2019 au omorât un om în bătaie, în propria lui locuinţă din Carei, au dat dovadă de o cruzime ieşită din comun, după cum reiese din sentinţa Tribunalului Satu Mare prin care ambii au fost condamnaţi de la câte zece ani de închisoare.

Agresarea victimei, cu sau fără motiv, devenise un obicei de familie
Famila unuia dintre tineri, K.M.N., locuia la aproximativ 30 de metri de imobilul în care, începând cu anul 2018, se mutase victima. „Astfel, fie ca urmare a amenințărilor sau injuriilor adresate membrilor familiei K., fie fără vreun motiv anume, numiții (…) și (…) (tatăl şi fratele lui K.M.N – n.r.) împreună cu inculpatul K.M.N. l-au bătut în repetate rânduri pe numitul K. Rolland (victima care ulterior a decedat-n.r.). Pe fondul acestei stări tensionate și al consumului de alcool, în dimineața de 23.09.2019, numitul (…) (tatăl minorului K.M.N – n.r.) s-a deplasat la domiciliul numitului K. Rolland , unde în prezența martorului (…) (vărul victimei), cei doi s-au luat la bătaie”, se arată în sentinţă.
Laudă după bătaia cruntă: „I-am dat în gură până nu a mai putut”
În aceste condiții, în după masa zilei de 24.09.2019, inculpatul K.M.N l-a anunțat prin intermediul martorului (…) pe inculpatul K.E despre intenția sa de a-l bate pe numitul K. Rolland, în semn de răzbunare. După ora 18.00, inculpaţii K.M.N şi K.E. s-au deplasat la domiciliul victimei.
„Aici, prin spargerea ușii de acces au pătruns în imobil, unde au constatat că numitul K. Rolland doarme cu capul pe masă. Inculpatul K.M.N. i-a aplicat numitului K. Rolland o lovitură de pumn în zona capului după care a tras scaunul de sub el, cele două acțiuni făcându-l pe susnumit să se trezească. Imediat după acest moment, coinculpații K.M.N. și K.E. au început să-l lovească pe numitul K. Rolland cu pumnii, în zona capului și a toracelui. Deși numitul K. Rolland striga „au” în semn de durere, cei doi coinculpați și-au continuat loviturile asupra acestuia. La un moment dat inculpații K.M.N. și K.E. și-au întrerupt loviturile, lăsându-l pe numitul K. Rolland să-și revină, timp în care cei doi s-au întors la domiciliul familiei K., unde, fiind întrebați de către martorii (…) și (…) despre urmele de sânge de pe tricou și de pe mâini, inculpatul K.M.N a răspuns că <<i-am dat în gură până nu a mai putut>>”, scrie în sentinţa Tribunalului Satu Mare.
Tatăl unui dintre minori, martor şi chiar agresor al victimei
În timpul violențelor fizice aplicate numitului K. Rolland anterior orei 20.00, la domiciliul susnumitului s-a deplasat și tatăl inculpatului K.M.N. „Deși acesta a constatat că numitul K. Rolland era bătut de către inculpații K.M.N. și K.E., potrivit propriilor declarații, s-a limitat la a le cere celor doi coinculpați să înceteze actele de violență, deși „la fața locului erau deja urme de sânge provenite de Ia numitul K. Rolland”, astfel că nu a anunțat nicio autoritate cu privire la faptul că integritatea corporală a victimei era pusă în pericol”, se mai arată în sentinţă. Potrivit declaraţiilor inculpatului K.E. şi tatăl prietenului său a lovit victima. „L-am văzut că l-a lovit și el cu piciorul în zona toracică”, a declarat K.E. în faţa magistraţilor”.
Apoi tatăl, însoţit de fiul său (K.M.N.) şi prietenul acestuia (K.E.) plecat la domiciliu său, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
Au bătut victima cu răngile şi au încercat să-i taie penisul cu un cuţitaş
După ce tatăl a plecat la serviciu, K.M.N. și K.E. s-au reîntors la domiciliul numitului K. Rolland, unde au continuat agresiunea. „De această dată, cei doi coinculpați l-au dezbrăcat pe numitul K. Rolland și, pe lângă loviturile cu pumnii și răngile, au încercat cu un cuțitaș găsit în bucătărie să-i taie penisul, însă, întrucât cuțitașul nu tăia bine, inculpatul K.M.N. a făcut mai multe tăieturi cu acest cuțitaș pe membrele victimei. Actele de agresiune au continuat până în jurul orei 20.00, când coinculpații K.M.N și K.E. l-au abandonat pe numitul K. Rolland dezbrăcat, într-o stare în care acesta reușea doar să „bolborosească” cuvinte neinteligibile, într-o încăpere neîncălzită. În dimineața de 25.09.2019, numitul K. Rolland a fost găsit decedat de către martorul (…)”, se arată în sentinţă.
S-a lăudat unui prieten cum au bătut victima
După ce a ajuns acasă, inculpatul K.E. s-a lăudat unui prieten cu faptele sale. Apoi, în primă fază, s-a comportat ca şi cum absolut nimic nu s-ar fi întâmplat.
„După întoarcerea acasă, impresionat, excitat mental, inculpatul K.E. povestește prietenului său (…)evenimentele, așteptând confirmare, aprobare, recunoaștere (fapt surprins pe înregistrările pe telefonul lui (…). Programul său se desfășoară normal, se culcă și a doua zi merge la școală. La aflarea informațiilor că K. Rolland ar putea fi mort, începe să se îngrijoreze, dar în foarte scurt timp (activând mecanismele sale cognitive – acceptare, refocalizare pozitivă, căutarea suportului) se detașează și așteaptă ca părinții să-l salveze. Este conștient că și-a dezamăgit părinții, dar aceștia îl vor ierta, ca de fiecare dată, dar el trebuie să prezinte faptele, așa cum le-a perceput. În cursul audierilor este volubil, verbalizează, gesticulează, încearcă să convingă și să se convingă de rolul minor pe care l-a avut în activitatea infracțională. Neadecvarea comportamentală raportată la gravitatea faptei, aspect reținut și în raportul de expertiză, demonstrează, lipsa de analiză, judecată, realism, detașare, vinovăție, remușcări datorate în primul rând dizabilității cognitive și mai puțin indiferenței afective.
Sentinţa Tribunalului, atacată cu apel de cei doi inculpaţi
Prin sentinţa pronunţată în 5 ianuarie 2022, Tribunalul Satu Mare i-a condamnat pe tinerii K.M.N. şi K.E. pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat la internarea într-un centru de detenţie pe o perioadă de zece ani. Din durata internării se scade durata reţinerii şi arestului preventiv, respectiv a arestului la domiciliu, începând cu data de 26.09.2019 şi până la ziua pronunţării sentinţei. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel de cei doi tineri careieni, minori la data săvârşirii faptelor.