Echipele de intervenție ale societății Electrica, care au acționat în zona Careiului, au trebuit să ia o decizie rapidă după pana generală de curent care lovit județul în week-end. Să acționeze astfel încât să pună în funcțiune iluminatul stradal careian sau să intervină pentru a asigura reluarea furnizării de energie electrică pentru sute de gospodării din localitățile învecinate?

Alegerea a fost foarte simplă. Echipele de intervenție au acționat pentru a remedia numerosele defecțiuni apărute la rețea în zona Careiului, care au început să apară încă din noaptea de sâmbătă spre duminică din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
S-a considerat, extrem de logic de altfel, că locuitorii Careiului vor putea supraviețui o noapte și jumătate fără iluminat stradal, având însă asigurată furnizarea de energie electrică în case și apartamente.
În tot acest timp, sute de gospodării din zona Careiului au rămas fără curent electric. Defecțiunile apăreau una după celalaltă. Așa că s-a intervenit pentru asigurarea aprovizionării cu curent a tuturor goposdăriilor din localitățile apropiate, iluminatul stradal al Careiului fiind trecut în plan secund.
O decizie perfect justificată, din care ar trebui înțeleasă de careieni. Cu atât mai mult cu cât și ei au avut ocazia, în urmă cu câțiva ani, să simtă pe propria lor piele ce înseamnă să rămâi un timp mai îndelungat fără curent electric.
Au fost șocante reacțiile unor careieni. Fără să cunoască contextul, au început să-și verse furia pe rețelele sociale. Unele personaje pitorești, supărate că au fost aruncate la lada de gunoi a politicii și a vieții publice locale, nu au ratat ocazia să lanseze tot felul de acuzații nefondate la adresa adversarilor mai mult sau mai puțin închipuiți. Din parte lor, asemenea mizerii au devenit ceva obișnuit.
În schimb, am rămas șocat de reacțiile unor careienii pe care îi consideram oameni așezați, cu scaun la cap. S-au aruncat cu disperare asupra tastaturilor postând o serie de comentarii deplasate, din punctul meu de vedere, pe rețelele de socializare. Până la urmă, e treaba lor ce postează, dar nu întotdeauna are dreptate cel care este mai agresiv în exprimare. Uneori nu strică și puțină cumpătare.
Până la urmă totul s-a rezolvat în cursul zilei de luni. Iluminatul stradal din Carei funcționează până la urmă, spre liniștea sau neliniștea unora. Însă cel mai important lucru este că sute de gospodării din preajma Careiului au fost reconectate la rețeaua electrică în cursul zilei de duminică, chiar dacă cu prețul opririi iluminatului stradal careian.
Szasz Lorand