Interviu cu careianul Bogdan Cioltea, unul dintre primii trei monitori de schi pentru persoane cu nevoi speciale din ţară

Reporter: – Cum ai ajuns monitor de schi pentru persoanele cu dizabilități?
Bogdan Cioltea: – Drumul înspre a deveni monitor de schi a fost destul de lung, munca a doi ani de zile, duminică de duminică pe pârtie. Acum, la finele luni ianuarie, cu ajutorul Decathlon România, care mi-a sponsorizat un scaun special pentru schi, am avut ocazia să particip la cursul de monitor de la şcoala Euroski, pe care l-am trecut cu brio.
Reporter: – Ce îți propui să faci în viitor viitor în calitate de monitor de schi?
Bogdan Cioltea: – În calitatate de monitor, scopul meu este să învăţ şi să le arăt frumuseţea acestui sport de iarnă persoanelor cu dizabilităţi din România, alături de cei de la Caiac SMile, prin proiectul „Şi oameni cu dizabilităţi îşi doresc să schieze”, proiect prin care vom dota zece pârtii din ţară cu aceste scaune speciale cu care persoanele cu dizabilităţi vor putea schia.
Reporter: – Ce fel de sporturi practici și care sunt cele mai bune rezultate obținute?
Bogdan Cioltea: – Pe timp de vară practic caiacul, care poate fi adaptat persoanelor cu dizabilităţi, iar din când în când mai particip şi la maratoane de alergare, doar că eu parcurg distanţa dând la roţi. Cele mai mari realizări ale mele au fost că am reuşit să parcurg 42 km, distanţa de maraton, în scaun şi că am devenit de acum monitor.
Reporter: – Când ai început să faci sport?
Bogdan Cioltea: – Am început să practic sport din 2018, când l-am cunoscut pe Ionuţ Stancovici, preşedintele Caiac SMile, care a văzut în mine ceea ce nici eu nu vedeam încă pe atunci, plăcerea de a face sport. El mi-a făcut cunoştinţă cu caiacul şi mi-a arătat cât de frumos poate fi să pluteşti pe apă în mijlocul naturii şi apoi iarna să te dai pe schiuri. De atunci am înţeles că în România este nevoie de accesibilizarea sporturilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi totul a devenit pentru mine mai mult decât un hobby. Îmi doresc ca cât mai multe persoane să zâmbească şi să se bucure de sport.
A consemnat Szasz Lorand