Chiriașii locuințelor sociale din cartierul ANL Carei, disperați din cauza facturilor uriașe la încălzire

Chiriașii celor 90 de locuințe sociale situate în cartierul ANL din municipiul Carei au ajuns într-o situație grea din cauza facturilor uriașe la încălzire, pe fondul scumpirii gazelor naturale. Pe două luni, aceștia ar trebui să plătească aproape 2.000 de lei la o simplă garsonieră și aproape dublu cei care stau în apartamente cu două camere.

Încălzirea locuințelor se realizează prin sistem centralizat, astfel încât chiriașii nici măcar nu au posibilitatea să-și regleze consumul. Pentru a-i ajuta să facă față situației, Primăria Carei va stabili o schemă de compensare, în conformitate cu legislația în vigoare.
”Chiriașii locuințelor din blocurile sociale sunt într-o mare încurcătură din cauza cheltuielilor cu încălzirea. Voi propune Consiliului Local, în conformitate cu prevederile OUG 118/2021, să aplicăm o schemă de compensare și în cazul lor. Vom recalcula ultimele două facturi, astfel încât prețul să fie limitat 0,37 bani/kWh. Astfel, facturile vor fi reduse cu aproape jumătate din valoarea lor”, a declarat primarul Eugen Kovacs.


Pentru a preveni apariția unor astfel de situații, Primăria Carei ia în calcul două variante de replanificare a sistemului de încălzire pentru cele 90 de locuințe sociale. ”Sunt două variante ca, în timpul verii, tot sistemul de încălzire să fie replanificat. O variantă ar fi ca fiecare apartament să fie dotat cu microcentrală proprie. Investiția ar costa circa un milion de lei conform calculelor preliminare. Plus că ar trebui spați pereții pentru a instala țevile și caloriferele. A doua variantă ar fi să schimbăm cazanele cu altele mai noi, iar consumul ar scădea la 40% față cel actual. Fiecare locatar va avea un repartizor pentru a-și putea plăti consumul real. Această investiție ar costa în jur de 500.000 lei”, a declarat primarul Kovacs.