Pentru a preîntâmpina apariția unor tragedii, conducerea Spitalului Carei solicită Ministerului Sănătății fonduri pentru înlocuirea instalațiilor vechi de oxigen, aer comprimat, vacuum și a instalației de distribuție a energiei electrice în cadrul Compartimentului ATI.

Din totalul de 500.000 lei, 450.000 vor fi alocați de Ministerul Sănătății, iar 50.000 lei vor constitui cofinanțare de la bugetul local careian. Proiectarea și execuția lucrărilor sunt prevăzute pentru acest an.
Instalațiile din Compartimentul ATI sunt vechi de 13 ani, nu au fost reabilitate și nu mai corespund normativelor în vigoare.
”Compartimentul ATI din cadrul Spitalului Carei funcționează din 2009, an în care a fost dat în folosință corpul A1 al spitalului. De atunci și până în prezent nu au fost efectuate lucrări de reabilitare a instalațiilor de fluide medicale și nici la instalația de energie electrică. În urma controlului tematic efectuat de către reprezentanții DSP și ISU au fost constatate deficiențe la sistemul de energie electrică. (…) Instalațiile de fluide medicale și elecctrice au fost realizate la vremea respectivă conform unei tehnologii care în prezent, conform normativelor în vigoare, nu prezintă siguranță în exploatare. Astfel, poate fi pusă în pericol viața pacienților și a personalului medical”, se arată în adresa semnată de conducerea Spitalului Carei.
De asemenea, instalațiile nu numai că sunt vechi, dar nu dispun nici de sisteme de detecție.
”Consolele prin care se distribuie fulidele medicinale și circuitele electrice sunt necorespunzătoare deoarece țevile de cupru sunt subdimensionate, instalația electrică nu permite suplimentarea prizelor de la 6 la 12, cu instalația de vacuum existentă nu se poate realiza o aspirație eficientă a secrețiilor. Instalația de distribuire a energiei electrice nu este realizată din cablu rezistent la foc, ceea ce favorizează apariția unui incendiu în caz de scurtcircuit. În anul finalizării construcției spitalului, aceste echipamente nu au fost prevăzute cu sistem de detecție pentru concentrația curentă de oxigen și nici tablou de alarmare și control pentru oxigen, aer și vacuum. Având în vedere cele prezentate mai sus este absolut necesară reabilitarea și înlocuirea instalațiilor vechi de oxigen, aer comprimar, vacuum și a instalației de distribuție a energiei electrice”, se mai arată în adresa spitalului.