În cazul în care administrațiile locale nu vor fi sprijinite de Guvern, scumpirea energiei va constitui o povară serioasă asupra bugetelor locale, a declarat primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, pentru cotidianul de limbă maghiară Friss Ujsag.

Primarul Kovacs a arătat că bugetul local careian din acest an va fi mai mare decât cel din anul precedent, însă o bună parte din bani vor trebui dirijați pentru plata facturilor de gaz și energie electrică, în loc să ajungă la investiții. ”Numai ultima factură de gaz a Primăriei și a instituțiilor subordonate a fost de 150.000 lei. Ne costă mult utilitățile la castel, teatru și centrul cultural, dar trebuie să asigurăm funcționarea acestor instituții importante”, a spus edilul șef careian. Cu aceeași problemă se confruntă toate administrațiile locale.
Scumpirea gazelor naturale a lovit și în chiriașii celor 90 de locuințe ANL din cartierul Tineretului, aflate în proprietatea Primăriei Carei. Din cauza sistemului centralizat, factura pentru încălzirea unui apartament cu două camere a ajuns să depășească 1.000 de lei pe lună.
Potrivit primarului Kovacs, problema acestor scumpiri poate fi rezolvată doar la nivelul Guvernului. Potrivit sursei citate, liberalizarea prețurilor a constituit o greșeală, în condițiile în care statul controlează marii furnizori de energie. România ar putea să-și asigure energia necesară, dacă Guvernul ar elabora o politică coerentă în acest domeniu, avem sursele necesare de energie, care are trebui utilizate prioritar, în loc să cumpărăm curent electric și gaze naturale din străinătate, este de părere primarul Careiului.