Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, vineri, 21 ianuarie 2022, Biblioteca Municipală Carei a organizat la sediul instituției două expoziții de carte: ”Literatura maghiară contemporană pentru copii și tineret” și ”Operele lui Kölcsey Ferenc și ale scriitorilor din perioada respectivă” precum și o expoziție de imagini despre viața lui Kölcsey Ferenc.

De la ora 10.00, la placa comemorativă Kölcsey Ferenc, a fost organizat un scurt moment cultural la care au participat elevi de la Liceul romano-catolic Calasantius din Carei și reprezentanți ai instituțiilor de cultură din oraș, în cadrul căruia a fost evocată personalitatea lui Kölcsey, au fost recitate poezii și au fost depuse câte o coroană de flori din partea Direcției de Cultură Carei, respectiv a UDMR Carei.


La Castelul Karolyi a fost amenajată expoziția cu reproduceri fotografice după creațiile unor artiști maghiari renumiți, iar de la ora 11.00 a fost vernisată expoziție „Made in Partium” care cuprinde lucrările de absolvire ale studenților de la Departamentul de Comunicare și Arte Vizuale din cadrul Universității Creștine Partium din Oradea. Au expus Pop Mark-Fabio,Czírják Adorján, Fülöp Szabolcs,Imre Abigél, Varró Boglárka, Técsi Boglárka, Csiby-Gindele Botond, Balázs Ildikó, Szomorú Sándor, Németh Orsolya, Sztojka Melissza, Köteles Kristóf, Gagyi Judit-Eszter, Györfi Mnoika, Fazakas Noémi, Bálint Katalin, Demeter Ágnes, Lengyel Renáta.


Pe parcursul zilei au mai fost depuse coronițe de flori la busturile sau plăcile comemorative ale unor personalități care au contribuit la dezvoltarea culturii maghiare, iar seria de evenimente s-a încheiat cu un concert din operele lui: Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Kodály Zoltán, Mága Zoltán, Johannes Brahms, Vittorio Monti, F. Chopin, susținut de artiștii Kolcsár Katalin, Gyenge Zoltán Balázs și Kolcsár Péter din Cluj Napoca.