Ziua Culturii Naţionale: Curiozități despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu este considerat cel mai important poet din istoria literaturii române. Versurile sale au dăinuit peste timp și sunt apreciate și în prezent. Despre „Luceafărul” poeziei româneşti s-au scris multe, însă, cu toate acestea, lumea încă mai află lucruri noi despre el.

eminescu
Cel mai mare poet român s-a născut în Botoșani pe 15 ianuarie 1950. O perioadă s-a crezut că s-a născut la Ipotești pentru că acolo a copilărit. Acesta s-a mutat la Ipotești la vârsta de 2 ani și câteva luni.
Eminescu avea o metodă originală de a-și saluta prietenii. Acesta nu folosea formele uzuale precum „Bună ziua” sau „Bună seara”. Se spune că atunci când poetul se întâlnea cu cineva îl saluta cu „Trăiască naţia!”. Formularea nu făcea decât să stârnească zâmbete și simpatii în jurul său.Dacă se întâmpla ca prietenii să i-o ia înainte și să-i spună: „Trăiască nația!”, scriitorul le răspundea răspicat: „Sus cu dânsa!”.
Poezia „Luceafărul” ar fi fost inspirată din viața lui Mihai Eminescu. Biografii scriitorului au ajuns la concluzia că în spatele triunghiului amoros Luceafărul-Cătălina-Cătălin s-ar ascunde în realitate Eminescu-Veronica Micle-Caragiale.
Mihai Eminescu s-a îndrăgostit, pentru prima dată, la vârsta de 6 ani de o fată pe nume Casandra. Cei doi se vedeau periodic în vacanța de vară la Botoșani, iar la vârsta de 13 ani încep o iubire adolescentină. Din nefericire, un an mai târziu, pe când avea 14 ani, Casandra moare din pricina unei boli contagioase. Tânărul Eminescu suferă profund după pierderea acesteia.
După anul 1884, după ce este eliberat de la ospiciu, Eminescu se reîntoarce la Iași unde caută o slujbă. Astfel începe cea mai grea perioadă din viața poetului, care ajunge să trăiască din mila semenilor, de pe o zi pe alta. Reușește să se angajeze în anul 1885 ca sub-bibliotecar la Biblioteca Centrală. Banii nu îi ajung.
Toată lumea știe că Mihai Eminescu a iubit-o nebunește pe Veronica Micle, cea care i-a provocat atât de multă amărăciune poetului. Dar, Veronica nu ar fi fost singura iubire a „poetului nepereche”. Se pare că Eminescu făcuse o pasiune și pentru o nemțoaică pe nume  Mite Kremnitz, o blondă ce avea puterea de a fermeca bărbați.
Mihai Eminescu și Veronica Micle au avut un copil, însă fătul s-a născut mort. Nu multă lume știe, însă poetul a mai avut un copil din flori, care nu a fost recunoscut niciodată. Pe când avea 27 de ani și deja cunoscuse celebritatea, scriitorul ar fi avut o aventură cu fata morarului din sat, relație din care s-a născut un băiat, pe nume Mihail.
Mihai Eminescu a trăit doar 39 de ani, murind pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor nr. 9, București. Poetul fusese internat cu câteva luni înainte în spitalul Mărcuța din București și apoi fusese transportat la sanatoriul Caritas.
Se spune că medicii legiști au fost impresionați de mărimea creierului lui Eminescu. 1495 de grame cântărea creierul celui mai genial român.
Mihai Eminescu și Ion Creangă au fost legați de o prietenie frumoasă, cei doi petrecând foarte mult timp împreună, iar atunci când erau despărțiți comunicau la greu. Cronicarii vremii spuneau despre cei doi buni prieteni că evitau localurile de lux. Aceștia preferau cârciumile modeste din mahalale Iașiului unde petreceau uneori pân’ la ziuă. Una dintre crâșmele preferate de Eminescu și de Creangă era vestitul restaurant „Bolta Rece”, situat în apropiere de cartierul Copou.
În ciuda faptului că a trăit doar 39 de ani, Mihai Eminescu a lăsat moștenire adevărate capodopere în versuri. Viața poetului, deși scurtă, este fascinantă. Eminescu era extrem de pasionat de sport și, mai ales, de fotbal. Sau, mai degrabă, de joaca cu mingea. Pasiunea poetului este cu atât mai remarcantă cu cât, în acele timpuri, fotbalul nu era deloc un sport popular.
În halatul acestuia a fost găsit un carnețel cu ultimele sale poezii. Sunt creații fără titlu, necunoscute şi nepublicate mult timp în volumele dedicate operei eminesciene. Ultima poezie a lui Mihai Eminescu a fost publicată de Ilie Ighel Deleanu în revista ”Fântâna Blanduziei”. Creația literară se numește ”Stelele-n cer”, titlul fiind adăugat de redactor după primul vers. Conform admiratorilor săi, poezia a fost scrisă cu o oră înainte de moarte și se poate citi sentimentul clipei finale.

„Nu e păcat
Ca să se lepede
Clipa cea repede
Ce ni s-a dat?”
(Stelele-n cer)

LENUȚA BIRTA