Aniversăm astăzi 119 ani de la nașterea unei strălucite reprezentatnte a culturii careiene, Maria Cupcea (6.01.1903-1984), actriță de nivel național și muzician, informează Biblioteca Municipală Carei.

cupcea
Şcoala careiană îşi dovedeşte din nou valoarea prin Maria Cupcea, fiica pr. Petru Cupcea, capelan, profesor de religie şi de limba română la liceul piarist din Carei.S-a născut în 6 ianuarie 1903 la Fegiernic. A urmat şcoala primară la Carei, unde tatăl său s-a muta curând după naşterea Mariei. Gimnaziul şi liceul le.a urmat la şcolile româneşti ale Beiuşului. În 1920 s-a înscris la Conservatorul de Muzică şi Artă dramatică din Cluj, unde a absolvit în 1926 secţia de pian, iar în 1928 secţia de compoziţie. Din 1924 a urmat, în paralel cu muzica, secţia dramă a Facultăţii de teatru. În perioada studiilor a lucrat ca secretară la un liceu pentru a se întreţine. S-a căsătorit cu dr. Victor Munteanu, cu care a avut un fiu, Dan Munteanu, biolog ilustru devenit membru corespondent al acedimie Române.
În 1929 se angajează ca profesoară de muzică la Liceul din Turda, de unde se trece la Liceul „Principesa Ileana” (Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj Napoca). În acelaşi timp era angajată la Teatrul Naţional Cluj-Napoca. A jucat pe scena Naţionalului Clujean 35 de stagiuni.
Între anii 1949-1955 a fost rector al Institului de Teatru din Cluj.
Maria Cupcea a debutat în film în 1957 în „Citadela Sfărâmată”, regizat de Marc Maurett. A jucat rolul bătrânei din pelicula „Sărutul” în regia lui Lucian Bratu. A fost Mama în „Amintiri din copilărie” (1977), film regizat de Elisabeta Bostan, şi „Gazda” în „Gaudeamus igitur”, în regia lui Gheorghe Vitanidis. A mai jucat în „Patima”, realizat în 1975 de regizorul George Cornea. În 1977 o regăsim în filmul de debut al regizorului Dinu Tănase „Trei zile şi trei nopţi”.
A fost şi o talentată compozitoare. A compus muzică simfonică şi muzică de scenă la spectacolele „Tessa” de Jean Girardoux, „Bacantele şi Hecuba” de Euripide, „Maria Stuart” de Fr. Schiller, „Viforul” de Barbu Ştefănescu-Delavrancea. A scris foarte multe articole despre teatrul românesc, dar şi piese pentru copii, precum „Povestea porcului” după Ion Creangă, „Sânziana şi Pepelea” după V. Alecsandri. În 1951 a fost laureată a Premiului de Stat, iar în 1956 a primit titlul de Artistă Emerită.
S-a stins din viață în 1984 la Cluj-Napoca.
În fotografie, Maria Cupcea în rolul „Mama” din filmul cu același nume de Elisabeta Bostan.
Sursa: Biblioteca Municipală Carei