O scrisoare deschisă semnată de 510 procurori și judecători a fost transmisă joi plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorii și judecatorii cer abrogarea unor prevederi din Legea 303/2004 privind abaterile disciplinare ale magistraților, informează G4Media. Printre semnatari se numără judecătoarea Anca Demian de la Judecătoria Carei și procurorul Meszar Alexandru de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei.

sentinta

Pentru unul dintre aceste articole judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură în urmă cu o săptămână. Tot atunci, Curtea de Apel Constanța a fost ”curățată” de unii dintre cei mai duri judecători în privința sentințelor care i-au condamnat, printre alții, și pe Mircea Băsescu, Nicușor Constantinescu sau Sorin Strutinsky.
Magistrații își argumentează demersul spunând că unele prevederi dau naştere unor interpretări arbitrare a normei legale, iar lipsa unor criterii minime, detalieri sau precizări, în scopul stabilirii, în mod transparent şi întemeiat, a manifestărilor magistraţilor prin care aceştia încalcă onoarea şi probitatea profesională lasă loc unor interpretări subiective dovadă fiind şi diversitatea soluţiilor adoptate de Inspecţia Judiciară cu privire la fapte ce sunt/nu sunt încadrate în această abatere disciplinară.
Judecătorii și procurorii susțin că legea este neprevizibilă şi confuză, iar magistratului îi este imposibil să îşi adapteze conduita unei astfel de norme, fiind expus unor sancţiuni disciplinare foarte grave fără a cunoaşte în concret ce comportament trebuie să adopte pentru a nu săvârşi abaterea disciplinară în discuţie, se arată în scrisoare.
Citiți integral articolul pe G4Media.