Primăria Carei va contesta în instanță o corecție financiară în valoare de 73.000 lei aplicată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în cadrul unui proiect din fonduri europene. Primăria Carei, reprezentată de avocatul Valer Coza, a câștigat recent un al proces împotriva Ministerului Dezvoltării, având ca obiect anularea unei alte corecții financiare de 1,5 milioane lei.

kovacs keizer beko

Consiliul Local Carei a aprobat în ședința de ieri angajarea avocatului Valer Coza să reprezinte Primăria Carei într-un proces având ca obiect anularea pe cale judecătorească a unei corecții financiare în sumă de 73.000 lei, aplicată de Ministerul Dezvoltării pentru proiectul ”Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către cetățeni în Municipiul Carei”. În esență, Ministerul Dezvoltării susține că, printr-o prevedere din caietul de sarcini, s-ar fi restricționat accesul operatorilor economici la procedura de atribuire și a decis să aplice o corecție financiară de 5% din valoare totală, adică să taie 5% din fondurile nerambursabile.
Managerul public Beko Tamas a declarat că Primăria Carei a mai colaborat cu avocatul Valer Coza în cazul unei alte corecții financiare, aplicate tot de Ministerul Dezvoltării, proiectului Mobilitate 1, în sumă de 1,5 milioane lei. Luni, Curtea de Apel Oradea a stabilit prin sentință definitivă să anuleze corecția respectivă. Astfel, Ministerul Dezvoltării va trebui să plătească Primăriei Carei nu numai suma de 1,5 milioane lei, ci și cheltuielile de judecată, inculsiv onorariul avocatului Valer Coza.
Primarul Eugen Kovacs a declarat că are sentimentul că unele instituții ale statului vânează astfel de greșeli care până la urmă sunt de formă, dar nu de fond. Primarul Kovacs s-a declarat convins că vor mai apărea astfel de situații având în vedere faptul că primăria implementează tot mai multe proiecte din fonduri europene. Edilul șef a arătat că Primăria Carei a mai primit o corecție financiară și pentru faptul că a cerut trei ani garanție pentru lucrări de asfaltare, în loc de doi, cum se cere în mod uzual.