Bogdan s-a născut prematur, cu parapareză spastică, toată viața și-a petrecut-o legat de scaunul cu rotile. Are 31 de ani și e plin de viață, lucrează cu normă întreagă (da!), iar în timpul liber îi inspiră pe cei din jurul lui, făcând sport, se arată în descrierea emoţionantă pe care i-a făcut-o pagina Caiac SMile careianului Bogdan Cioltea.

bogdan3
„Pare greu de crezut, însă Bogdan este unul dintre acei oameni care a trecut dincolo de nevoile speciale cu care s-a năcut și a făcut pasul de dincolo de ușă. Vara asta a făcut primul lui maraton, 42 de km, în 5 ore și un pic, în scaunul cu rotile. Doar el cu el, voința de fier și curajul insuflat de Ionuț Stancovici, mentorul lui. A ieșit din zona de confort, a trecut peste prejudecăți și a început să trăiască viața.
Îi place sportul și iubește adrenalina. Pe Ionuț l-a cunoscut printr-un prieten, care la fel ca el, e în scaun cu rotile. Și-a zis să încerce și sportul pe care Ionuț îl propunea oamenilor cu dizabilități, caiacul. I se părea interesant. Doar sărise cu parașuta și parapanta înainte și i-a plăcut enorm. În aer a fost, era timpul să încerce și apa.
„Nu aveam ce să pierd, așa că m-am dus și l-am cunoscut pe Ionuț. Mi-a plăcut și am rămas. Îți dă o stare wow, de libertate, putere și faci ceea ce face și un “piciorist””. , povestește Bogdan.
A mers împreună cu Ionuț și voluntarii Caiac Smile prin tot județul Satu Mare, prin țară, a cunoscut și i-a inspirat pe alții să facă sport. A învățat să schieze cu Ionuț și îi place mult. N-a fost ușor, pentru că e nevoie de multă răbdare și perseverență, de scaune speciale care la noi nu se găsesc și de oameni care să îi învețe pe cei ca Bogdan să folosească ceea ce tehnic se numesc monoschiuri. A căzut de atât de multe ori, încât ai fi crezut că renunță în orice secundă. Dar s-a ridicat de fiecare dată mai puternic, mai mândru și mai încrezător. Pentru că Ionuț i-a arătat că se poate și l-a învățat pas cu pas cum să schieze.
Monitorii de schi erau șocați când i-au văzut ce făceau pe pârtie, câtă bucurie emanau și ce efect avea sportul asupra lor.
Îi place enorm să facă voluntariat și să le arate celor care sunt la fel ca el că se poate, că există viață dincolo de scaunul cu rotile și că sunt oamenii care îi pot ajuta să facă pasul de dincolo de ușă. E convins că sportul va face în continuare parte din viața sa. Speră ca sportul să devină accesibil pentru toți oamenii cu nevoi speciale din țara asta. Și nu sunt deloc puțini, sunt peste 850.000 de oameni, copii și adulți, care duc cu ei povara unui stigmat pe care nu și l-au dorit.
“Veniți, încercați, aveți curaj! Sportul vă ajută fizic și psihic, iar pentru cei ca noi, asta e cel mai important.”, e îndemnul lui Bogdan pentru cei asemeni lui. Are un îndemn și pentru oamenii buni din România care pot da o mână de ajutor pentru ca sportul să devină accesibil și persoanelor cu dizabilități: „Ajutați oamenii cu nevoie speciale să se simtă liberi, să aibă aceeași șansă la o viață normală, ca voi. Și noi avem dreptul să facem sport, să ne simțim liberi, să fim tratați de la egal la egal, să fim fericiți.”.
CUM POȚI AJUTA?
✅DONEAZĂ prin PayPal ➡️ https://caiacsmile.ro/donatii/
✅DONEAZĂ prin card bancar, direct pe Galantom ➡️ https://caiacsmile.galantom.ro/fundraising_pages/view…
✅DONEAZĂ direct în contul Asociației, prin TRANSFER BANCAR, folosind datele de mai jos:
Benficiar: Asociația Club Sportiv Caiac Smile
*️⃣Cont LEI: RO77BTRLRONCRT0439025703
*️⃣Cont EURO: RO81BTRLEURCRT0439025701
Banca Transilvania.
Detalii campanie: Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze.
Sursa: Caiac SMile