Persoane cu dizabilități, “pe roți prin cultura careiană” (Galerie foto)

Săptămâna trecută, Asociatia Werdnig Hoffman a derulat proiectul “Pe roți prin cultura Careiană”, finanțat de către Consiliul Local Carei vine din dorința de a răspunde unei probleme în comunitate cu privire la un grup vulnerabil al societății noastre, anume persoanele cu dizabilități, informează asociația. Datorită contextului în care trăim, aceste persoane nu reușesc să devină activi membri ai vieții sociale și culturale.

roti3
”Scopul acestui proiect a fost de a crește gradul de implicare a persoanelor cu dizabilități în viața culturală prin adoptarea unui stil de viată pro-cultural de către acestea și de a instrui comunitatea în ceea ce privește necesitatea includerii persoanelor cu dizabilități în viața culturală. Pentru a ne atinge scopul am derulat workshop-ul “pro-culture & life-coaching” – pentru a-i învăța ce este cultura și un stil de viată pro cultural și totodată instruirea tinerilor voluntari – pentru dezvoltarea personală a lor si pentru creșterea participării la activități culturale și de voluntariat organizate în orașul Carei. Am derulat activități hand-made care au la bază elemente ale terapiei ocupaționale, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții, oferind metode variate și distractive pentru a îmbogăți, printre altele, deprinderi fizice și motorii și de a spori încrederea în sine. Am organizat activități de vizitare a diferitor zone/obiective culturale ale orașului Carei, printre care s-a numărat Castelul Karolyi, Biserica Greco Catolică Sf Andrei, unde părintele Radu Filip ne-a primit ca deobicei cu mare căldură și ne-a povestit despre istoria bisericii, dar am vizitat și Biserica Romano Catolică sau Monumentul Ostașului Român, crescând gradul de conștientizare în rândul locuitorilor din oraș cu privire la problemele/barierele care împiedică participarea persoanelor cu dizabilități la viața culturală. Totodată, participanții au avut șansa să deguste mâncărurile tradiționale din zona Careiului, mulțumită și Alibaba Food care e mereu alături de activitățile derulate de către asociație.
La nivel personal participanții și-au redefinit conceptul de cultură, au atins un grad ridicat de dezvoltare personală și și-au însușit un stil de viată pro-cultură. Au participat la diverse activități culturale și și-au îmbogăți cunoștințele legat de patrimoniul cultural Careian. În ceea ce privește tradițiile, valorile culturale și istorice de interes local acestea vor beneficia de un interes mai mare în rândul persoanelor cu dizabilități. Având în vedere că derulăm programul pe raza orașului Carei, persoanele cu dizabilități au avut posibilitatea de a descoperi diferite puncte culturale ale acestuia
Mulțumim încă odată pe această cale Consiliului Local Carei și tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestui proiect, datorită lor a fost posibil!”, se arată în comunicatul semnat de președintele Asociației Werdnig Hoffman, Robert Vereș.