Miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 19.00, la Teatrul Municipal Carei va avea loc spectacolul Niște Zile Ciudate, de Elise Wilk, în regia lui Rareș Budileanu, avându-i în distribuție pe actorii orădeni Giorgiana Coman; David Constantinescu; George Dometi, Eugen Neag, Alina Leonte și Denisa Vlad.


Și pentru că este un spectacol dedicat adolescenților, trainerul Adrian Ștefănuți a susținut workshopuri de actorie pentru adolescenți la Centrul Cultural Carei. Rezultatul – o surpriză- va fi prezentat în cadrul unei videoproiecții care va rula înaintea reprezentației.
La workshop au participat adolescenți din cadrul trupei de teatru M.E.E.M. Din Carei, dar și alți tineri, iar mărturiile acestora relevă o serie de probleme reale cu care se confruntă aceștia. Pentru trupa de teatru din Carei reprezintă o premieră o astfel de colaborare, aceștia fiind extrem de onorați și enuziasmați că li s-a oferit posibilitatea să apară într-un proiect de asemenea importanță.
Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare. Rezervări se pot face la numărul de telefon: 0261.865.006.
Participanții la eveniment sunt rugați să respecte normele de prevenire a infectării cu noul Coronavirus. Purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării fizice sunt obligatorii!

𝐈𝐧𝐯𝐢𝐳𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢
Conform celor mai recente studii realizate de Organizația Mondială a Sănătății, depresia este cel de-al doilea flagel al lumii, după bolile cardiovasculare, și până în anul 2030 se preconizează că va deveni una din principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial.
În România, studiile indică că din peste două milioane de români afectați de depresie, o treime sunt adolescenți cu vârste mai mici de 18 ani, situația înrăutățindu-se în timpul pandemiei Covid-19. În acest context, Asociația Culturală Teatrul de Copii și Teatrul Regina Maria Oradea, ca partener principal, desfășoară în prima jumătate a anului 2021 proiectul „Invizibili”, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Invizibili este un proiect care își propune să vorbească despre vulnerabilitățile adolescenților, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveștile lor. Scopul spectacolului este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, cele mai frecvent întâlnite de specialiști în ședințele de terapie și consiliere: confuzia și temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane și dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenență la grup și/sau familie; introversia și comunicarea fragmentară.
În prima etapă a proiectului, au fost intervievați adolescenți, prin intermediul unor formulare online care le-au asigurat anonimatul. Pornind de la răspunsurile lor, și de la documentările directe pe care le-au realizat partenerii noștri, dramaturgul Elise Wilk a creat un text dramatic ficționalizat, Niște zile ciudate.

Sinopsis:
“Iana și Paul sunt născuți la o zi distanță și merg în fiecare vară la mare împreună. Până în ziua când ceva se schimbă pentru totdeauna.
Ianei îi place să se îndrăgostească și vorbește câteodată cu un moderator TV imaginar. Lui Paul îi place să creeze haine nonconformiste și îi e puțin teamă să meargă la petreceri. Și apoi mai sunt fata înaltă, expertă în relații pe canalul ei de Youtube, vecina binevoitoare în trening Nike, psihiatrul cu mustața galbenă de la fumat și mulți alții care apar din când în când. Dar pot ei sa te ajute atunci când o persoana apropiată luptă cu depresia? Povestea unei prietenii care traverseaza 6 ani, o grămadă de probleme și niște zile ciudate”.
Spectacolul Niște Zile Ciudate a fost montat la Oradea de regizorul Rareș Budileanu și a avut premiera in 10 iulie 2021. Din distribuție fac parte actorii: Giorgiana Coman; David Constantinescu; George Dometi, Eugen Neag, Alina Leonte și Denisa Vlad.
Din septembrie, când liceenii, publicul nostru țintă, se întorc din vacanță, vom porni în turneu Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Carei și Zalău grație sprijinului oferit de partenerii: Centrul Cultural Carei, Asociația Pro Teatru Zalău, Asociația Incubator 13 și MiniReactor Cluj.
Proiectul Invizibili se bucură de sprijinul psihologului Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea, care va participa la întâlnirile cu publicului, după fiecare reprezentație, în cadrul unor sesiuni de Q&A. Astfel, proiectul își atinge scopul de a genera dialoguri deschise pe teme tabu, și sprijină adolescenții prin oferirea unor noi perspective asupra problemelor cu care se confruntă.