Primarul Eugen Kovacs a reînnoit apelul său în vederea înființării asociațiilor de proprietari la nivelul municipiului Carei, o condiție necesară în vederea includerii în programul de reabilitare termică a blocurilor, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României, se arată într-un anunț postat pe pagina de Facebook a administrației locale careiene.

eugen kovacs
”Nu înțeleg refuzul careienilor de a înființa asociații de proprietari. Îi rog din nou să înțeleagă cât este de important acest lucru. Am informații concrete că se va finanța reabilitarea termică a blocurilor, care include acoperișul, pivnița și casa scărilor. Singura condiție de participare o constituie existența asociației de proprietari. Cei care nu vor avea asemenea asociații până la sfârșitul lunii octombrie, din start nu vor avea nicio șansă să se înscrie în acest program. Primăria se va ocupa de întocmirea proiectelor”, a declarat primarul Kovacs.
Edilul șef a explicat și avantajele asocierii proprietarilor. ”Nu există nicio scuză. Pe lângă că legea te obligă să ai asociație de proprietari, sunt și alte avantaje. Va trebui să facem colectarea selectivă a deșeurilor, însă nu se va putea implementa dacă nu vor exista asociații cu care să poată colabora operatorul de salubrizare. Iar acolo unde nu se va colecta selectiv se vor plăti penalități tot mai mari în fiecare an. Dacă locuim într-o comunitate, trebuie să ne obișnuim cu această idee, care deja în alte orașe funcționează. Din păcate, ca urmare a apelurilor noastre s-au înființat doar vreo 10-12 asemenea asociații de proprietari în ultimele luni. Să fie foarte clar, nu vrea să forțez pe nimeni, dar cei care nu vor avea asociații până la sfârșitul lunii octombrie nu vor avea nicio șansă ulterior”, a adăugat primarul Kovacs.
Nici măcar nu trebuie acordul tuturor proprietarilor, explică primarul Kovacs. ”Nu trebuie să fie de acord toți vecinii, ajung jumătate plus unul dintre proprietari. Legea îi obligă și pe cei neînscriși să respecte deciziile celor care s-au asociat”, a încheiat primarul Careiului.