Cea de-a doua zi de evenimente din cadrul „Zilelor Culturale Ștefan Ruha Istvan”, organizate cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la nașterea marelui violonist, a debutat marți, 17 august 2021, la ora 10.00, la cimitirul reformat, cu un moment de reculegere și depuneri de coroane, la mormântul artistului, informează Direcția de Cultură.

ruha5
De la ora 11.30, în fața Liceului Josephus Calasantius a avut loc dezvelirea plăcii comemorative Ștefan Ruha Istvan, eveniment organizat de Asociația Ady Endre Satu Mare.
În cadrul manifestării au luat cuvântul domnul Tóth-Páll Miklós, președintele Asociației Culturale Ady Endre, domnul profesor Visnyai Csaba, respectiv domnul Sróth Ödön, scriitor și președinte al Asociației Culturale Kaffka Margit.
Manifestările culturale s-au încheiat marți seara, de la ora 18.00, la Castelul Károlyi din Carei cu un Concert de Gală susținut de BÉRES MELINDA și MÁRKOS ALBERT – duo vioară cu programul: Reinhold Glière : 2 duete pentru două viori, Bartók Béla : Prelude & Canon, Duo no. 28 Sorrow,
KOSTYÁK ELŐD –violoncel și CZUMBIL BERNADETTE la pian, Niccoló Paganini: Fantezia „Moise” MIHÁLY ANDRÁS-IMRE – vioară, BURA-MAKSAY ROZÁLIA – pian Robert Schumann : Visare, Veracini: Largo, Johannes Brahms : Dans ungar nr.5.
Evenimentului s-a desfășurat cu participarea orchestrei de cameră a Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare, Dirijor: ANDREI GOCAN, Soliști: IOANA FORNA – vioară, TROMBITÁS ISTVÁN – vioară.
În program, publicul a putut asculta: Antonio Vivaldi, Concertul pentru vioară în sol minor nr. 2, op. 8, RV 315, „Vara”, Concertul pentru vioară în Mi major nr.3, op. 8, RV 293, „Toamna”, Astor Piazzolla: Verano Porteno, Otono Porteno.
Bisurile de la finalul concertului, precum și intensitatea aplauzelor au înfățișat intensitatea trăirilor celor prezenți. A fost un moment de neuitat, în care emoția revederii unora dintre participanți, precum și a familiei regretatului artist, energia artiștilor, bucuria publicului, precum și nostalgia amintirilor plăcute au contribuit la unicitatea și reușita acestui eveniment.
În deschiderea concertului au susținut alocuțiuni Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, doamna dr. Mirela Capătă, respectiv profesorul Visnyai Csaba. Aceștia au evocat personalitatea marelui artist, respectiv o serie de momente inedite din viața acestuia. Având în cedere că l-au și cunoscut pe artist, se putea citi emoția pe chipul acestora, dar și din voce.