Miercuri, 4 august 2021, de la ora 19.00, la scena în aer liber din curtea Centrului Cultural Carei s-a desfășurat Ziua Folclorului Românesc, informează Direcția de Cultură.

DSC_8398

Programul artistic bogat i-a avut ca protagoniști pe membrii Ansamblului “Vasile Lucaciu” din Lucăceni, Grupului de dansatori adulți de la Cercul de Dans Popular din Carei și Satu Mare, respectiv ai Ansamblului Ceatăra din Carei.
Au evoluat în fața publicului Claudia Silaghi, Larisa Buboi, Andreea Abrudean, Adela Fogaș, Ana Glib, soliste ale Ansamblului Ceatăra. Ligia Iluțan și Claudia Silaghi au susținut un mini-recital la vioară, în deschiderea evenimentului, alături de prof. Vlad Pașca. Un moment inedit în desfășurarea programului a fost debutul tânărului Ștefan Mihuț, care a interpretat la gordună un grupaj de melodii, alături de unchii acestuia, prof. Adrian Pașca și prof. Vlad Pașca. Grupurile de dansatori ale Ansamblului din Lucăceni și ale Ansamblului Ceatăra au bucurat publicul cu mai multe momente de dans precum Călușerul, Crihalma, dansul din Oaș, dansul cu bețele sau dansul din Codru.
Grupul de fete de la Clubul copiilor din Carei a pregătit un dans aromân din zona Dobrogei, iar Grupul de dansatori adulți din Carei și Satu Mare au prezentat un grupaj de jocuri și hore din mai multe colțuri ale țării, din zona Transilvaniei, Munteniei sau Dobrogei.
Momentul culminant al serii l-a reprezentat recitalul îndrăgitului interpret de muzică populară și preot, Marius Ciprian Pop, care a încântat publicul atât prin interpretarea deosebită cât și prin pildele și povețele pe care le-a transmis spectatorilor. În repertoriul bogat ales de solist, acest a interpretat atât melodii populare de voie bună, cât și doine sau pricesne, întrucât, creștinii ortodocși se află în postul Adormirii Maicii Domnului.
Finalul evenimentului i-a găsit pe cei prezenți cu lacrimi în ochi, cele două pricesne impresionând și emoționând, totodată, audiența.
Conducerea Ansamblului Ceatăra și regia spectacolului i-au aparținut profesorului Adrian Pașca.
Evenimentul a fost prezentat de Adrian Ștefănuți.

Evenimentele din cadrul „Summer Sound Sessions”(Sesiunilor muzicale estivale), continuă și azi, joi, 5 august 2021, cu Ziua Folclorului Maghiar, conform programului:
ora 17.00 – Teatrul Municipal Carei
Prezentarea dansului folcloric maghiar – Moderator: Maier Reimond
ora 19:00 – Curtea Centrului Cultural Carei – Ansamblul Folcloric Rekettye Néptánccsoport
ora 19:30 – Curtea Centrului Cultural Carei – Concert folcloric susținut de invitații speciali ai serii, Formația Soroglya zenekar