În primele șase luni ale acestui an, Careiul a atras 3,6 milioane euro prin intermediul proiectelor finanțate din fonduri europene sau din bugetul de stat, a declarat administratorul public al municipiului Carei, Beko Tamas.

carei1

”Din totalul veniturilor bugetului local, la capitolul venituri din secțiunea de dezvoltare, 45,50% din fonduri provin din fonduri ale Uniunii Europene, respectiv bugetul de stat. La capitolul cheltuieli efectuate, 45,19% au fost alocați pentru investiții. Cu alte cuvinte, din fiecare 100 de lei cheltuiți, 54 de lei s-au dus pe investiții”, a declarat Beko Tamas.
Administratorul Beko Tamas a prezentat stadiul de implementare al principalelor proiecte de infrastructură derulate în prezent în Carei.

beko-tamas
Proiecte vechi
Proiectul Mobilitate1, privind introducerea transportului în comun cu microbuze electrice și a unui sistem de bike sharing, se află într-un grad avansat de implementare, fiind realizate circa 80% din lucrări. Termenul promis de executant e sfârșitul anului, deși termenul contractual este 30 iunie 2022. Se va continua cu pietruirea străzii 1 Decembrie 1918, apoi se va asfalta și sensul giratoriu. Lucrările de pietruire au fost sistate din cauza crizei de piatră cubică de pe piață. La finalul anului curent va fi lansată și licitația pentru achiziția celor șapte autobuze electrice, astfel încât noul sistem de transport în comun și cel de utilizare a bicicletelor să devină funcțional ăână în luna iulie a anului viitor.
Proiectul Mobilitate2, privind extinderea pistelor de bicicliști, este realizat în proproție de 50%, termenul contractual expiră în 30 iunie 2022.
Proiectul zonei de agrement Șomoș este implementat în proporție de 50%, termenul contractul expirând la sfârșitul anului.
În cadrul proiectului de modernizare și extindere a iluminatului public se lucrează în prezent în cartiere, gradul de realizare fiind de 10%. Termenul de implementare expiră în vara viitoare. Constructorul a promis că va executa 60% din lucrare încă în acest an.
Proiectul de modernizare a creșei se află în lucru, urmează să înceapă lucrările de modernizare a celei de-a doua clădiri.
În cazul proiectului de modernizare și extindere a Școlii Gimnaziale Vasile Lucaciu, gradul de realizare este de 75%. Finalizarea investiției depinde de alocarea reurselor de la Ministerul Dezvoltării prin PNDL, fiind nevoie de încă 3,3 milioane lei.
Proiecte noi:
A fost finalizat proiectul tehnic pentru extinderea și modernizarea Școlii Gimnaziale Nr.1, fiind trimis spre avizare la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Procesul de achiziție a lucrărilor efective ar putea fi lansat până în 1 august 2021.
În cazul modernizării și extinderii Grădiniței nr.3, este în curs de evaluare oferta depusă. Evaluarea va fi finalizată în această lună, astfel încât în august ar putea fi demarate lucrările efective.
La proiectul bazinului de înot, se așteaptă expirarea termenului de depunere a ofertelor pentru construirea sa.
În cazul noii biblioteci cu parcare subterană, proiectul tehnic a fost prezentat pentru primă citire, angajații Primăriei Carei au făcut o serie de observații, termenul de revizuire expirând la finalul lunii viitoare.
La Proiectul Locuințelor sociale (etapa I), situate pe strada Dr. Marinescu, proiectul tehnic este gata, s-au obținut avizele necesare și urmează să se lanseze licitația până la sfârșitul lunii.
În cazul terenului de joacă din parc, s-a prezentat pentru primă citire proiectul tehnic, mai trebuiesc obținute o serie de avize, parcul fiind zonă protejată, după care urmează lansarea licitației, până la jumătatea lunii august.
În cazul proiectului de 10 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a castelului și a celorlalte clădiri din parc (casa slugilor, turnul de apă), au fost depuse două oferte pentru elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI).
A fost elaborat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul privind locuințele sociale – etapa a II-a, urmează obținerea avizelor și organizarea dezbaterilor publice, apoi elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Proiectul va fi depus spre finanțare până în 15 decembrie.