În perioada 10-12 mai 2021, elevi și profesori din cadrul Liceului Teoretic Carei au participat la prima mobilitate online din cadrul Proiectului Erasmus + „DU COVID-19 À L’AGENDA 2030: NE LAISSER PERSONNE DE CÔTÉ”, organizat de liceul partener „Alderisio” –Stigliano, Italia, iar tema întâlnirii a fost „De la originea pandemiei și impactul ei pe plan personal și social (Covid 19) la Agenda 2030: lupta împotriva inegalităților sociale”.

erasmus1
Acest proiect se derulează prin participarea a 5 licee din Spania , Italia, Franța, Macedonia și România și își propune o serie de obiective, ce vizează aprofundarea fenomenului Covid-19, cunoașterea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 și conștientizarea lumii din jurul nostru, cu prioritățile relevante de acțiune,cu mare potențial de conformitate. Schimbul de experiență, prevăzut inițial ca o întâlnire față în față cu elevii și profesorii implicați în proiect, s-a desfășurat, datorită problemelor de circulație generate de pandemia COVID-19, prin sincronizarea activităților de învățare online a celor 21 de elevi participanți și 5 profesori, în sesiuni de dimineață și de după-amiază.
Pe parcursul acestui meeting virtual echipa de proiect a avut prilejul de a cunoaşte echipele partenere și mediul lor școlar prin intermediul activităților virtuale.
Au fost zile intense, cu activități variate de promovare a dialogului intercultural și de îmbunătățire a competențelor prin intermediul instrumentelor digitale de învățare în diferite aplicații, agreate de către elevi (kahoot, quizzes, padlet, appinventor), activități care au contribuit la îmbunățirea competențelor prin intermediul acestor instrumente digitale de învățare. S-a anunțat rezultatul votului Logo-ului proiectului- vot câștigat de România. S-au prezentat materiale interesante referitoare la: COVID 19: Boala,cauze,propagare,remedii; măsurile luate in fiecare țară, Istoricul pandemiilor,Consecințele pandemiei,Relația Poluare/Covid 19. S-au prezentat interviuri cu un medic italian care lucrează la secția ATI dintr-un spital și cu directorul unui azil italian pentru vârstnici . S-au prezentat obiectivele 1,2,5 si 10 ale Agendei 2030 și s-a realizat un afișier comun al speranței.
Pentru derularea întâlnirii virtuale s-a utilizat platforma Microsoft Teams, s-a lucrat în breakout rooms, în echipe transnaționale, limba de comunicare a proiectului fiind limba franceza si engleză
Mobilitatea virtuală s-a încheiat prin împărtășirea cunoștințelor acumulate, impresiilor și experiențelor trăite pe parcursul întâlnirii virtuale, concretizat printr-un Jurnal televizat prezentat de fiecare țară parteneră.
Felicităm pe această cale toți elevii participanți la mobilitate pentru răbdarea, implicarea și competența dovedită.
Diseminarea activităților proiectului se va concretiza și prin prezentarea materialului “Oportunitățile proiectelor Erasmus + in educația pentru dezvoltarea durabilă” la Cercul Metodic al profesorilor de geografie din Județul Satu Mare.
Următoarele întâlniri vor avea loc anul viitor școlar.
Prof. Menţiu Gabriela, coordonator de proiect