Vineri, 13 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au organizat o serie de activități preventiv-educative în care au fost implicați toți preșcolarii și elevii Școlii Gimnaziale Lucăceni.

elev

Activitățile au vizat educația rutieră a celor mici, dar și siguranța on-line și prevenirea discriminării și a consumului de alcool-tutun, fiind desfășurate în colaborare cu specialiștii de prevenire a criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare precum și din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.
Reluarea cursurilor cu prezență fizică a elevilor după o lungă perioadă petrecută de mulți dintre aceștia în on-line, implică acordarea unei atenții deosebite modului de deplasare spre școală și apoi acasă. Cunoașterea și respectarea regulilor de circulație de către copii trebuie să fie o preocupare permanentă a părinților, carelor didactice și autorităților competente.
Cu atât mai mult în mediul rural, unde accesul la o serie de activități de ordin teoretic și practic este restrâns, nevoia de informare și educare a copiilor se cere a fi completată de specialiști. Astfel preșcolarii și elevii din ciclul gimnazial din Lucăceni au avut parte pentru prima dată de activități de educație rutieră în teren, au învățat regulile pietonale și cât de important este să traversăm corect strada, după care au avut ocazia de a deveni polițiști alături de polițiștii sătmăreni, ajutând la dirijarea circulației.
Copiii prezenți au jucat pe rând rolul polițiștilor, respectiv al pietonilor, învățând în ambele posturi mai multe despre circulația corectă, cât și despre misiunea polițistului rutier, înțelegând că scopul regulilor este în esență acela de a ne proteja viața și sănătatea pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.
Elevii de gimnaziu au avut la rândul lor parte de lecții interesante pregătite de specialiștii în prevenire ai Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, respectiv C.P.E.C.A., care i-au îndemnat spre un comportament on-line care să le confere siguranță și o atitudine asertivă și nediscriminatorie.
La activități au participat 90 de elevi și 6 cadre didactice, coordonarea din partea unității de învățământ fiind asigurată de doamna director prof. Mocanu Nicoleta.
Siguranța școlară este un domeniu prioritar pentru polițiștii sătmăreni, motiv pentru care astfel de acțiuni vor fi desfășurate în perioada următoare și în alte zone ale județului, ținând cont de prezența elevilor la cursuri, precum și de problemele cu care aceștia se confruntă în această perioadă.