Peste 200 de pisici trăiesc fericite într-un „sanctuar” înființat într-un sătuc de lângă Carei de către doi frați generoși și inimoși din Carei, Simona și Remus Gall. În casa de vacanță a tatălui lor au amenajat un adevărat colţ de rai pentru pisicile fără stăpân, pe care le-au cules de pe străzi, din pivnițe sau chiar din tomberoane.

pisici1

Simona și Remus Gal (foto mai jos) nu s-au gândit că vor ajunge să administreze, în casa de vacanță a tatălui lor dintr-un sătuc din apropierea Careiului, un adăpost, pe care ei îl numesc sanctuar, pentru pisici abandonate, cărora li s-au alăturat și câțiva câini. Au încercat doar să ajute aceste patrupede rămase fără stăpân. ”Nu am avut nicio intenție de a înfința un adăpost, am vrut doar să ajutăm animalele abandonate. Nu este vorba de un adăpost în adevăratul sens al cuvântului, conform reglementărilor legale, ci un sanctuar al acestor animale abandonate. De-a lungul anilor tot au apărut cazuri, locuri în care noi am fost chemați, chiar pivnițe de blocuri, unde animalele trăiau in condiții groznice. Locația este închiriată de la tata, care din păcate nu mai are casă de vacanță”, ne-a declarat Remus Gall. Având în vedere amploarea tot mai mare a activității, împreună cu sora sa Simona au înființat Asociația Furever Home – Romania Cat Rescue.

remus simona gall (1)
În „sanctuarul” asociației trăiesc liniștite și iubite în jur de 240 de pisici, cărora li s-au alăturat și 15 căței. ”Fiecare pisică și câine au un nume și o poveste. Majoritatea sunt de la blocurile din Carei, o parte din sate, am recuperat pisici chiar și din tomberon la Tăsnad. Am fost chemați iarna trecută în Satu mare, am încercat să salvăm pisicile mai nevoiease, dar au mai rămas foarte multe pe străzi”, povestește Remus Gall.
Din păcate, este greu să dai în adopție pisici față de căței. ”Pisicile se dau foarte greu în adoptie, mai ales că majoritatea doritorilor sunt oameni iresponsabili, care le pierd a doua zi. Cățeii îi dai mult mai ușor, mai ales pe cei mici. Am trimis și în Ungaria, Germania și Austria, dar puțini, maxim 15 adopții în total. Cea ce nu e de mirare, daca o pisică prietenoasă este în stradă, toți o lasă acolo până o lovește vreo mașină. Din păcate, am întâlnit numeroase astfel de cazuri”, relatează Remus Gall. ”Pur și simplu, aceste biete animale nu sunt adoptate de oameni responsabili. Ca să le protejăm de eventuale abuzuri, la asociație avem contract de adopție, cu reguli foarte clare, căci nu dorim să dăm aceste animale oricui, nu dorim ca un câine să ajungă în lanț și pisica înapoi pe stradă”, a adăugat Remus Gall.
De-a lungul anilor, frații Simona și Remus Gall s-au confruntat cu situații grele, având ocazia să constate că unii oameni sunt mai cruzi decât animalele, iar autoritățile sunt destul de indiferente când vine vorba de salvarea patrupedelor abandonate. ”Fiecare caz a fost diferit. Am avut un caz în care o pisică a stat pe marginea șoselei aproape o luna, fix pe linia albă, o vedeam tot timpul. Atunci am luat o capcană și am prins-o într-o săptămână, cu greu. Au fost cazuri în care oameni bătrâni s-au plictisit de pisica lor și pur și simplu au pus-o pe stradă. Ne-am confruntat și cu cazuri în care minori au omorât mai multe pisici doar pentru a se distra. Când am chemat autoritățile, tot noi am fost cei sanctionați. Problema nu s-a tranșat definitiv, suntem încă în proces. Când în plina stradă am fost atacat de doi indivizi, care mi-au furat capcana și au distrus-o, Poliția a zis că doar au mutat-o în celălalt capăt al cartierului. Și cazul a fost clasat. Din păcate, asta e legea și omenia în România”, spune Remus Gall.
Întreținerea pisicilor și câinilor din „sanctuarul” amenajat în casa de vacanță din sătuc nu e o sarcină deloc ușoară. Frații Remus și Simona Gal sunt ajutați de prieteni care la rândul lor salvează pisici abandonate. Principalul lor scop este să poată avea grijă în continuare de cele 240 de pisici și cei 15 căței adăpostite în acest „sanctuar”. ”Un mare sprijin pentru noi ar fi sponsorizarea din partea firmelor cu 2% din impozitul pe profit, care oricum merge la stat. De asemenea, am avea nevoie urgentă de mâncare de calitate, mai ales pentru cele bolnave, dar și amenajrea unui spațiu de carantină, ca să putem accepta animale noi, bolnave, rănite, nevaccinate”, a declarat Remus Gall.
Donaţiile primite din partea unor iubitori de animale generoşi acoperă în jur 5% din cheltuielile totale în ultima vreme. Cei care doresc să ajute asociația pot lua legătura cu fraţii Simona și Remus Gall prin intermediul paginii de Facebook a Asociației Furever Home – Romania Cat Rescue.

Galerie foto

Sursa: Furever Home – Romania Cat Rescue