De șase-șapte ani, o pereche de lebede vizitează periodic balta din Ianculești. Grațioasele păsări folosesc lacul pentru a ierna. Sosesc toamna târziu, după ce nu se mai pescuiește pe baltă, și stau de obicei până la sfârșitul primăverii.
”Perechea de lebede vine pe lac imediat toamna târziu, când nu mai vine pescarii. Nu pleacă nici atunci când îngheață luciul de apă. Își continuă șederea până primăvara târziu. Imediat ce se deschide sezonul și pescarii încep să vină în număr mai mare pe baltă, lebedele pleacă. Dar cred că le place foarte mult aici din moment ce, de șase sau șapte ani, revin în fiecare toamnă”, ne-a declarat un angajat care se ocupă de administrarea lacului. Cele două lebede au fost fotografiate în urmă cu câteva zile pe baltă.
Lebedele sunt un gen de păsări acvatice mari, aparținând familiei Anatidae. Pot fi recunoscute după gâtul curbat (au cel mai mare număr de vertebre cervicale dintre toate vertebratele) și după penajul alb (sau negru pentru unele specii). În România sunt întâlnite patru specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda de vară (Cygnus olor) și lebăda mică (Cygnus columbianus); în grădinile zoologice de la noi este des întâlnită lebăda neagră (Cygnus atratus).
Foto: Călin Orha
