Duminică, 9 mai 2021, începând cu ora 12.30, la Castelul Károlyi din municipiul Carei va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Tablouri noi/Új képek/Neue Bilder” a artistului Stefan Gnandt, informează Direcția de Cultură Carei.

Afis Gnandt2021.05

Expoziția va fi deschisă de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a municipiului Carei și de dr. Kis Imola, istoric de artă din municipiul Satu Mare.
Evenimentul va fi moderat de Adrian Ștefănuți.
Intrarea este liberă!
Purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării fizice sunt obligatorii!
Stefan Gnandt s-a născut la 13 august 1952, în Foieni. După absolvirea Școlii Generale din Foieni, urmează Liceul de Cultură Generală în Carei, secția umană.
Urmează totodată, din clasa a X-a cursurile Școlii Populare de Artă Satu Mare, secția Carei, condusa de profesorul de desen Sándor Bogáti, care îl îndruma până la terminarea Liceului. Datorită lui, Stefan Gnandt își însușește cunoștintele necesare pentru a urma calea artistică. După absolvirea Școlii Populare de Artă și susținerea examenului de bacalaureat în 1971, începe studiul la Universitatea din Timișoara, Facultatea Pedagogică, Secția de Arte Plastice. Are ca profesori artiști consacrați de talie națională și internațională, precum: Eugenia Dumitrașcu, Romul Nuțiu, Petru Jecza. Susține examenul de diploma în 1977.
Din septembrie 1977 începe activitatea de profesor de desen la Școala Generală Nr. 1 din Carei. Totodată predă desen la Casa Pionierilor (astăzi Clubul Elevilor).
Conduce un ”Cerc de Artă Plastică” la Casa Orășenească de Cultură, unde formează o grupă puternică și activă de artiști amatori din Carei și împrejurimi.
Începe totodată activitatea expozițională personală la Carei. Din anul 1976 (ultimul an de studenție ) expune în fiecare an la Castelul Károlyi, exceptând câțiva ani din perioada stabilirii lui în Germania. A creat o Poartă de intrare în parcul Castelului.
În anul 1988 se stabilește în Germania.
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost membru fondator al Asociației de Artă ”Provinciart” din Carei, unde a activat câțiva ani.
Are peste 40 de expoziții personale în România, Ungaria, Germania, Slovacia.
A organizat și a condus 14 Tabere Internaționale de Creație în România la Carei, Foieni, Ciumești, Ilieni și în Ungaria, la Pocspetri.Participă cu regularitate la Tabere și Simpozioane de artă plastică în România, Ungaria, Slovacia, Polonia , Ucraina.
Consideră importantă organizarea unor expoziții personale sau de grupă în Carei și comunele înconjurătoare, în Căpleni, Cămin, Foieni.
Lucrările, tablourile lui se găsesc în colecții particulare și muzee din diferite țări. Ilustrează o serie de volume literare și știintifice, unele câștiga titlul de ”cea mai frumoasă ediție” pe plan județean.
Primește Diplome de Excelență în 2002 la VAJA/ Ungaria, 2013 la Sromowce Nizne/ Polonia, 2015 Abrud / Romania.