Până în urmă cu un an şi jumătate, am fost ferm convins că justiţia înseamnă dreptatea. Însă un prieten apropiat mi-a spus de atunci că în sala de judecată se face justiţie şi nu totdeauna dreptate. Acum mi-am dat seama că a avut dreptate.

opinie

Fără să mai intru din nou în detalii plictisitoare, în 29 octombrie 2019, preşedintele Judecătoriei Carei, magistratul Simona Costaşi, a pronunţat o sentinţă, pe care eu o consider în continuare nedreaptă, în procesul de stabilire a penalităţilor pe care ar fi trebuit să mi le achite soţii Ilie şi Daniela Ciuta. O sentinţă în care motivarea are o singură frază. Apărătorul soţilor Ciuta în respectiva cauză a fost avocata Vasilica Popovici.

Multă vreme am tot stat şi m-am gândit care ar putea fi explicaţiile acestei sentinţe. Apoi am găsit o coincidenţă extrem de ciudată. La exact două luni după pronunţarea sentinţei în dosarul meu, preşedinta Judecătoriei Carei a demarat un proces având ca obiect o cerere de fond funciar la Judecătoria Şimleul Silvaniei. Judecătoarea Simona Costaşi a dat în judecată Comisia Locală de Fond Funciar Craidorolţ şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Satu Mare. În acest proces a fost reprezentată, ce coincidenţă, taman de avocata Vasilica Popovici, după cum arată portalul instanţelor de judecată (foto).

costasi popovici

Nu vreau să insist prea mult asupra acestei relaţii interesante, care mie, personal, îmi explică multe. Relaţi contractuală continuă şi în prezent, preşedintele Judecătoriei Carei fiind reprezentat tot de avocata Popovici în respectivul dosar, care se află acum pe rolul Tribunalului Sălaj. Sunt convins că, din 1 ianuarie 2020 şi până în prezent, magistratul Simona Costaşi s-a abţinut în toate cauzele în care este apărător avocatul Vasilica Popovici. Potrivit legislaţiei în vigoare, este un caz de incompatibilitate absolută a judecătorului „atunci când există alte elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparțialitatea sa”. Ori faptul că are încheiat un contract de reprezentare cu acest avocat într-o cauză aflată pe rolul unei alte instanţe, după părerea mea de novice într-ale dreptului, constituie un asemenea caz de incompatibilitate. Iar cum preşedintele Judecătoriei Carei respectă legea, sunt convins că în ultimele 15 luni nu a judecat niciun caz în care apărător este avocata Vasilica Popovici. Chiar dacă nu am dreptate şi nu ar fi nimic ilegal într-o asemenea situaţie, trebuia să se recuze pentru a elimina din start orice speculaţie privind existenţa unor interese ascunse.

Szasz Lorand