Într-un exces de zel nemaiîntâlnit, reprezentanții Asociației de Vănătoare și Pescuit Sportiv Ariana 2006 a interzis accesul cetățenilor și fotografiatul într-o pădure a statului. Vânătorii respectivi au instalat bariere la intrarea în pădurea din Foieni, județul Satu Mare, și au amplasat panouri prin care se arată că este interzis, printre altele, ”accesul persoanelor neautorizate”, ”fotografiatul” și ”accesul cu biciclete”.

interzis foieni

Asociația de Vănătoare și Pescuit Sportiv Ariana 2006, prezidată de Vasile Sântăuan, este doar concesionarul fondului de vânătoare. Pădurea aparține statului român, aceasta fiind deținută de către mai multe comune din zona Careiului, și este administrată de Ocolul Silvic Salcâmul Ciumești.
Deși, din punct de vedere teoretic, ar avea drepturi doar în privința gestionării vânatului, conducerea Asociației Ariana 2006 a blocat ân mod abuziv accesul persoanelor într-o pădure aparținând statului, adică tuturor cetățenilor.
Măsura adoptată de Asociația Ariana 2006 a stârnit nemulțumirea oamenilor dornici de plimbare în natură.

”Este strigător la cer ceea ce face acest Sântăuan. Cum adică să ne interzică să ne plimbăm pe jos sau cu bicicleta prin pădure. Dar ce, este pădurea lui, a moștenit-o sau a cumpărat-o de la cineva? Peste tot în lume, oamenii se pot plimba prin pădure, mai ales acum când se pune tot mai mare accent pe ecologie și pe petrecerea timpului liber în natură. Aș înțelege dacă nu am fi lăsați în pădure când se organizează vânători, ca să nu fim răniți, dar în forma asta este aberant ce se întâmplă. Pe această logică, Săntăuan ar putea interzice accesul și în extravilanul comunei Foieni, căci administrează și vânatul de acolo”, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, un locuitor din comuna Foieni.

”Nu înțeleg cum s-a putut ajunge într-o asemenea situație lipsită de logică. Poți să mergi să faci poze până și în Delta Dunării, care e rezervație naturală, și nu o poți face în pădurea din Foieni. Unde este logica? Să nici nu mai vorbim că pădurea este o arie protejată Natura 2000. Chiar ar fi indicat să se permită fotografierea speciilor de animale și de păsări din această zonă protejată. Așa mare tâmpenie ca și asta nu am întâlnit nicăieri în țară, deși am fotografiat în natură în foarte multe locuri”, a declarat, tot sub protecția anonimatului, un fotograf amator din zona Careiului.

Am încercat să aflăm ce poate risca cel care este prins că nu respectă interdicțiile aberante ale asociației de vănâtori. Potrivit surselor locale, președintele Săntăuan îi dă pe mâna polițiștilor pe cei care îi prinde în pădurea respectivă. Iar polițiștii nu pot face altceva decât să constate că nu s-a încălcat legea. Își petrec o grămadă de timp completând tot felul de hârtii cu astfel de reclamații, în loc să deruleze activități de real folos comunității.
Am încercat să luăm legătura și cu administratorul Vasile Sântăuan pentru a-i afla punctul de vedere, atât la numărul de telefon care apare la datele de contact ale Asociației Ariana 2006, cât și la alte două numere de telefon despre care ni s-a spus că îi aparțin. Deocamdată, demersul nostru nu a reușit.

Szasz Lorand

P.S. Totuși, avem și noi o mică nelămurire. Ce se întâmplă în cazul unui incendiu? Pompierii trebuie să se oprească la bariera postată la intrarea în pădure și să aștepte până vine careva membru al Asociației Ariana 2006 ca să le-o deschidă? Destul de aberant, nu-i așa?