Atât este suficient ca municipiul Carei să intre în scenariul roşu, cu toate măsurile dure pe care le presupune acest scenariu: închiderea restaurantelor, cafenelelor, barurilor. Iar dacă ne menţinem la acest nivel, de lunea viitoare intră în scenariu roşu şi toate unităţile de învăţământ din oraş, revenindu-se la învăţământul online, care nu-i ajută cu absolut nimic pe copii pe tărâmul educaţiei.

opinie
Incindeţa cazurilor de COVID-19 se calculează la mia de locuitori. Având în vedere că municipiul Carei a ajuns la un indice de 3,2, şi presupunând că oraşul nostru are o populaţie de circa 20.000 de locuitori, înseamnă că la nivelul localităţii noastre avem între 65-70 de cazuri active de coronavirus. Nu pot să mă pronunţ dacă e mult sau dacă e puţin raportat la întreaga populaţie, însă aşa se calculează acest indice care ne influenţează atât de mult viaţa de zi cu zi.
Cum s-a ajuns aici, e greu de explicat. În general, careienii au respectat şi respectă în continuare măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. Cel puţin aşa se vede în oraş. Dar ajunge să izucnească un focar sau două şi indicele o ia razna. Ajunge ca o persoană infectată să participe la o reuniune sau un chef care nu respectă restricţiile în vigoare. Iar de aici până la apariţia unui focar nu e decât un pas.
Creşterea incidenţei şi restricţiile de rigoare ne afectează pe toţi. Cu toţii am dori să scăpăm cât mai repede de coronavirus şi să ne reluăm viaţa aşa cum era ea în urmă cu un an şi ceva. Din păcate, în condiţiile actuale nu se poate. Dacă nu ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi în perioada strict următoare, putem ajunge la chestii chiar mai grave, cum ar fi aplicarea carantinei totale asupra Careiului. Adică nimeni nu intră şi iese din oraş fără motive întemeiate, revenim la declaraţiile pe proprie răspundere şi putem merge doar la serviciu, cumpărături şi la medic, dar numai între orele 6.00-21.00.
În următoarele câteva zile, totul depinde de noi. Adică de felul în care respectăm măsurile de prevenire a transmiterii coronavirusului. Nu le mai enumăr, căci deja le ştie toată lumea. Dacă suntem responsabili câteva zile, putem scăpa de scenariul cel mai negru, adică de carantinarea totală a oraşului. Nu e un secret pentru mineni că vaccinarea în număr cât mai mare a careienilor va contribui semnificativ la scăderea incidenţei şi mai ales a cazurilor grave, care aglomerează din nou Spitalul Carei.
Fac menţiunea că acest text nu se adresează coronascepticilor, adică acelora care nu cred în COVID-19, dar cred în tot felul de conspiraţii. Este îmbucurător faptul că numărul careienilor coronaceptici a rămas relativ constant în ultima perioadă. Şi, bineînţeles, facem abstracţie de coronascepticii din Moldova şi Oltenia, care au invadat grupurile careiene de pe Facebook, atraşi ca un magnet de cei/cele care concurează la titlul de Şoşoacă de Carei. Îi rog frumos să îmi respecte opinia şi să nu mă înjure ca la uşa cortului, cum fac ei de obicei cu cei care nu sunt de acord cu ei.
Szasz Lorand,
Redactor şef al portalului Opinie de Carei