În prezent, Primăria Carei are în implementare 16 proiecte finanțate din fonduri europene și guvernamentale, în valoare totală de 40 milioane de euro, a declarat managerul public Beko Tamas.

beko-tamas De asemenea, au fost depuse alte patru proiecte, aflate în prezent în faza de evaluare: modernizarea creșei, modernizarea locului de joacă din parcul dendrologic și două proiecte privind dotarea instituțiilor de învățământ cu tablete, dispozitive informatice, respectiv materiale sanitare și de protecție a elevilor.
Patru proiecte sunt în execuție fizică
Patru dintre aceste proiecte se află în execuție fizică, a declarat managerul public Beko Tamas. În cadrul proiectului Mobilitate 1, care vizează introducerea transportului în comun cu microbuze electrice reabilitarea carosabilului și amenajarea de piste de biciclete, din valoarea totală de 30,8 milioane lei, până la finalul anului trecut, s-au executat și s-au plătit lucrări în valoare de 15 milioane lei. Termenul de finalizare al proiectului este octombrie 2022, dar executantul dorește să finalizeze lucrările în acest an.
În cadrul proiectului Mobilitate 2, care vizează crearea unei rețele de piste de bicicliști în tot orașul, dar și lucrări de reabilitare a carosabilului și a spațiilor verzi, din valoarea totală de 12 milioane lei s-au executat lucrări în valoare de 4,3 milioane lei. Termenul de finalizare este iunie 2022.
În cadrul proiectului de amenjarea a zonei de agrement Șomoș, în valoare totală de 11 milioane lei, au fost executate lucrări de 3,3 milioane lei. ”Aici suntem puțin rămași în urmă, dar întârzierea se va recupera în acest an. Termenul de finalizare al proiectului este aprilie 2022”, a declarat managerul public Beko Tamas.
În cazul proiectului de modernizare și extindere a Școlii Gimnaziale Vasile Lucaciu s-au realizat lucrări de circa 8 milioane lei, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 14 milioane lei. Proiectul, finanțat prin PNDL, trebuie finalizat în luna septembrie a acestui an.
Alte proiecte intră în linie dreaptă
În acest an, urmează să fie demarate lucrările de execuție în cazul altor proiecte finanțate din fonduri ale Uniunii Europene, a declarat managerul public Beko Tamas. În cazul reabilitării Școlii Gimnaziale nr.1, a fost finalizat proiectul tehnic, după avizarea acestuia urmând să se scoată la licitație lucrările de execuție. ”Optimist, dacă nu apar contestații, estimăm că vom reuși să finalizăm licitația până în iulie, august”, este de părere Beko Tamas. ”În cazul reabilitării Grădiniței Nr.3, azi trebuie să primim proiectul tehnic. Urmează avizările și licitația. Optimist, tot în iulie sau august, am putea ajunge la faza de execuție”, a adăugat managerul public Beko.
În cazul bazinului de înot de lângă stadionul Victoria, proiectul tehnic a fost finalizat, fiind trimis spre avizare la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest. Urmeză să fie organizată licitația și apoi să înceapă execuția. În cazul proiectului de modernizare și extindere a iluminatului public, proiectul tehnic trebuie predat de executant până în 18 februarie. De asemenea, proiectul tehnic al viitoarei biblioteci, dotată cu parcare subterană, proiectul tehnic trebuie predat până în 7 aprilie. Până în 8 martie, Primăria Carei trebuie să primească și proiectul tehnic al primului lot de locuințe sociale. În cazul celor trei proiecte, faza următoare constă în organizarea licitațiilor pentru lucrările de execuție a investițiilor.
Primăria Carei implementează și alte șase proiecte finanțate din fonduri europene. Două dintre ele vizează digitalizarea serviciilor publice furnizate contribuabililor.
”Anul trecut, din fondurile UE și din PNDL, Primăria Carei a accesat 32 milioane lei, reprezentând circa 6,4 milioane euro, bani care au și intrat în contul nostru. Pentru 2021, estimăm ca suma trasă din fonduri UE și guvernamentale să fie mai mare decât cea de anul trecut”, a declarat managerul public Beko Tamas.