Şir de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale la Carei

Pe parcursul zilei de 15 ianuarie 2021, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în municipiul Carei au avut loc o serie de evenimente culturale, în mai multe locații, informează Direcţia de Cultură Carei.

DSC_0149
Între orele 9-16, pe pagina de facebook a Bibliotecii Municipale Carei, s-au desfășurat lecturi online, în cadrul cărora au fost citite poveşti și fragmente din opere cunoscute sau mai puţin cunoscute din literatura română
La sediul Bibliotecii Municipale Carei, secția copii a fost deschisă o expoziţie de citate celebre din literatura română ce va putea fi vizionată până la sfârșitul lunii.
Pe durata zilei, la Librăria Karul Libris s-a desfășurat promoția de carte prin intermediul căreia primii 20 de cumpărători care au achiziționat cărți în valoare de minim 30 de lei, din literatura română, au primit cadou o monografie ilustrată a municipiului Carei.
În holul de la intrarea principală a Castelului Károlyi a fost deschisă expoziția de reproduceri fotografice cu momente din viața poetului național Mihai Eminescu.
Ca în fiecare an, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, au fost depuse coroane la busturile și plăcile comemorative din Carei ale unor personalități culturale precum: Mihai Eminescu, Simion Bărnuțiu, Corneliu Balla, Pall Francisc, Fényi István, Deák Endre, Péter Karácsonyi, Vénig Vasile Lászlo, Vasile Lucaciu, Otilia Marchiș, George Marchiș. Tot cu acest prilej a fost dezvelită placa comemorativă în onoarea dr. Neța Iercoșan, arheolog, om de cultură și fost director al Muzeului Orășenesc Carei.
Începând cu ora 12.30, la bustul lui Mihai Eminescu s-a desfășurat un moment comemorativ susținut de către Direcția de Cultură Carei și Asociațiunea Astra – Despărțământul ”Aurel Coza” Carei.
Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a deschis și prezentat evenimentul, iar bibliotecara Nicoleta Latiș a prezentat date biografice despre Mihai Eminescu.
Părintele Abrudan Octavian din Păulian a rostit o rugăciune.
În cadrul manifestării s-au depus coroane și jerbe de flori din partea Direcției de Cultură a Municipiului Carei, Asociației Unirea 2009 Carei și a Cadrelor Militare în Rezervă, a Asociațiunii Astra – Despărțământul ”Aurel Coza” Carei, a Liceului Tehnologic „Iuliu Maniu” Carei, a doamnei Mihuț Loredana din Ianculești, respectiv a doamnei profesoare Fabian Florica.
După momentul comemorativ au fost recitate poezii din creația eminesciană de către Denisa Ursadan, Mara Țineghe, înv. Melania Dari, prof. Carmen Dindelegan și prof Răzvan Nintaș. Apoi cei prezenți au cântat câteva melodii pe versuri de Mihai Eminescu, alături de membrii corului Asociației Unirea 2009 Carei.