Europarlamentarul UDMR Vincze Lorant a afectuat azi o vizită în municipiul Carei, însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, şi managerul public al judeţului, Nagy Szabolcs, candidat UDMR la Camera Deputaţilor. Oaspeţii au fost primiţi de primarul Eugen Kovacs, discuţiile axându-se pe aspecte legate de utilizarea fondurilor europene.

vizita vincze
Europarlamentarul Vincze Lorant a apreciat modul în care administraţia locală careiană a utilizat fondurile europene în vederea dezvoltării.
„Careiul a fost dintotdeauna oraşul care a utilizat într-un mod exemplar fondurile europene. Discutând cu domnul primar Kovacs, am constatat că acesta are în continuare idei şi proiecte care vor fi realizate din bugetul multianual pentru următorul ciclu financiar. Adoptarea bugetului e încă în întârziere, pentru că nu s-a realizat acea decizie din Parlamentul European care va însemna practic intrarea în vigoare a pachetului de redresare şi rezilienţă, adică bani pentru ţările care au avut de suferit în urma pandemiei, măsuri economice, din care va beneficia într-o foarte mare măsură şi România. Sper ca, într-adevăr, autorităţile din România, cele centrale, vor fi în măsură să pregătească programele operaţionale, astfel încât fondurile europene să fie în cel mai scurt timp deja accesibile pentru toate grupurile ţintă: autorităţi locale, firme, ONG-uri şi aşa mai departe”, a declarat europarlamentarul Vincze Lorant.

vizita vincze1
Europarlamentul UDMR şi-a exprimat speranţa ca, în următorul ciclu financiar, Guvernul României să reuşească să utilizeze mai eficient oportunitate oferită de fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.
„Din păcate, în perioadele bugetare anterioare, România nu a reuşit să utilizeze toate fondurile care i-au stat la dispoziţie. Şi asta nu a fost vina autorităţilor locale sau a celor judeţene, ele au cheltuit banii ce le-au fot puşi la dispoziţie. Guvernul a fost cel care nu a reuşit să utilizeze fondurile pentru proiectele de infrastructură mare, vorbim de spitale regionale, autostrăzi, şi atunci acei bani au rămas necheltuiţi. Practic, România nu a reuşit să beneficieze de toţi aceia bani care îi erau destinaţi din partea Uniunii Europene. Eu sper să nu repetăm aceeaşi greşeală şi în perioada următoare. Ar fi esenţial ca în urma alegerilor să existe o coaliţie, un guvern care să se pună pe treabă. Urmează trei ani de pace cum ar veni, nu vor fi alegeri, iar aceşti trei ani ar trebui umpluţi cu muncă serioasă pentru a utiliza din plin oportunităţile care ni se oferă din fonduri europene”, a declarat Vincze Lorant.
Potrivit europarlamentarului Vincze, pandemia a arătat că Sănătatea şi Educaţia sunt domeniile în care există probleme majore, subliniind necesitate remedierii acestora prin utilizarea fondurilor europene.
„Trebuie să luăm acele sectoare în care sunt probleme majore. În urma pandemiei, am văzut că Sănătatea este un domeniu în care trebuie să se facă investiţii, care are nevoie de restructurări importante. Al doilea domeniu este Educaţia. La fel, şcoala şi tot ceea ce ţine de educaţie, necesită schimbări în foarte mare măsură. Am constatat acest lucru şi din reacţia oamenilor cu care am discutat în această campanie electorală. Educaţia şi Sănătatea sunt cele mai importante pentru oameni şi pe bună dreptate. Toate investiţiile în aceste domenii, în infrastructură, ar trebui ca în următorii ani să facă posibile o dezvoltare durabilă, atât de necesară tuturor”, a încheiat europarlamentarul Vincze Lorant.

vizita vincze2