Interviu cu Radu Cristescu, candidat al PSD Satu Mare la Camera Deputaţilor


Reporter: – Cum consideraţi că a fost gestionată pandemia de COVID-19 la nivelul judeţului Satu Mare?
Radu Cristescu: – După cum am mai spus-o şi într-o conferinţă de presă anterioară, la nivelul judeţului Satu Mare nu au fost luate măsuri punctuale de către reprezentantul Guvernului, nimeni altul decât prefectul Radu Bud. Din punctul meu de vedere, avem cel mai slab prefect, cel mai obedient prefect de la Revoluţie încoace în Satu Mare. Un prefect inconştient, care nici măcar el nu a respectat măsurile de protecţie, nu mai revin cu amănunte: 25 Octombrie, vizita ministrului Tătaru, vizita ministrului Ciucă. În mod normal, ar trebui să fie cercetat de către organele abilitate. Un om simplu ar fi fost demult tras la răspundere pentru astfel de fapte. Domnul prefect are imunitate la lege, căci la boli se pare că nu. Nu au fost luate măsuri nici în municipiul Satu Mare, nici în judeţ. După vizita ministrului Tătaru, în Satu Mare, pur şi simplu au explodat cazurile de infectare cu COVID-19, aşa că s-a decis carantinarea municipiului Satu Mare, cu multimplele consecinţe negative asupra populaţiei. Careiul a scăpat milimetric de aceeaşi măsură. Oamenii simpli au fost cei care au avut cel mai mult de suferit din cauza incompetenţei autorităţilor liberale, în frunte cu prefectul Radu Bud.
Reporter: – De ce spuneţi că nu au fost luate măsuri?
Radu Cristescu: – Pandemia a început în martie în România. De atunci, autorităţile judeţene şi cele centrale au stat pasive, aşteptând probabil ca pandemia să treacă de la sine. După o jumătate de an, să vii tu, ministrul Tătaru, şi să spui că în judeţul Satu Mare sunt 32 de paturi ATI, adică un pat ATI la peste 10.000 de sătmăreni, ba chiar să te lauzi cu acest lucru, e inconştienţă şi incompetenţă totală. Mai ales acum, când tot mai mulţi sătmăreni ajung la spital în stare gravă şi ajung să moară pentru că nu au loc la ATI. La fel de grav stă treaba şi cu testarea. Sătmăreanul simplu, chiar dacă simte că a contactat boala, nu are şanse să fie testat gratuit dacă nu se încadrează în situaţiile aberante prevăzute de reglementările în vigoare. Dacă are bani, se poate testa la privat, iar dacă nu, nu are decât să se descurce cum poate. Pur şi simplu, sătmăreanul simplu a fost abandonat în faţa coronavirusului de către autorităţile liberale. Ce să mai vorbim de anchetele epidemiologice, care nu se mai fac de o o bună perioadă de timp. La Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare e un haos. Unii sătmăreni ajung să îşi primească deciziile de intrare în carantină după ce s-au vindecat şi au trecut cele două săptămâni prevăzute de lege pentru autoizolarea la domiciliu. Alţii nu le primesc niciodată. Răspândirea coronavirusului depine de bunul simţ al oamenilor. În lipsa deciziei de la DSP, aceştia se pot plimba pe unde vor. Depinde doar de ei dacă chiar stau acasă şi se tratează sau transmit boala mai departe, intrând în contact cu alţi semeni de-ai lor. Nu este normal să se întâmple aşa ceva într-un stat în care autorităţile sunt conştiente de rolul şi răspunderea lor. Nu e cazul Guvernului liberal, pe care îl cataloghez de-a dreptul criminal, şi al reprezentanţilor săi în teritoriu.
Reporter: – Ce influenţă credeţi că va avea creşterea cazurilor de COVID-19 asupra prezenţei la vot la alegerile din 6 decembrie?
Radu Crisescu: – Sincer să fiu, consider că sătmărenii sunt debusolaţi. Luni întregi, acest guvern criminal şi preşedintele Klaus Iohannis, groparul României, le-au tot spus oamenilor că situaţia e foarte gravă şi că trebuie să stea în case, evitând contactul cu semenii lor. Acum, au ajuns să îi îndemne pe oameni să iasă la vot, care brusc a devenit “crucial” pentru groparul României, Klaus Iohannis, spunând că nu există niciun risc de infectare. Ce să mai înţeleagă omul simplu din toate acestea? Sunt convins că sătmărenii au realizat cum îşi bate joc de ei actuala ciumă galbenă, incompenentă, respectiv incoerentă, şi vor vota în consecinţă în 6 decembrie.