Interviu cu deputatul Magyar Lóránd, candidat pentru un nou mandat din partea UDMR Satu Mare

Magyar Lorand
Reporter -Vă rog, să vă faceți o scurtă prezentare.
Magyar Lóránd: – M-am născut și am crescut în Satu Mare, unde mi-am luat Bacalaureatul, mi-am continuat studiile la Cluj, iar după ce mi-am obținut licența m-am reîntors în orașul meu natal. O perioadă, am luat contact cu administrația publică în calitate de consilier local, apoi am decis să reprezint interesele sătmărenilor în Parlamentul României. Încă din copilărie a fost importantă pentru mine viața la țară, iar vacanțele petrecute la bunici au avut un rol determinat în faptul că nici după m-am maturizat nu m-am desprins de mediul rural. Pe lângă faptul că am studiat medicina veterinară, după obținerea licenței am început să lucrez în domeniul dezvoltării rurale. Ca și parlamentar, am fructificat experiența obținută: în perioada mandatului care tocmai se încheie am activat în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților și tot aici aș dori să îmi desfășor activitatea în viitor.
Reporter: -Care au fost motivele pentru care ați decis să candidați pentru un nou mandat de deputat?
Magyar Lóránd: – Consider că atunci când cineva își asumă calitatea de deputat, trebuie să facă acest lucru la modul cel mai serios, reprezentând cu demnitate comunitatea care l-a trimis în capitală. Referitor la activitatea parlamentară, am fost declarat de către presă cel mai activ parlamentar din județul Satu Mare. Am susținut 22 de luări de cuvânt în plen, trei declarații politice, am formulat 90 de inițiative legislative, dintre care 26 au fost adoptate, un proiect de hotărâre, 19 întrebări și interpelări adresate ministerelor, acestea sunt rezultatul unei părți a activității mele în Parlament. În decursul unui mandat, mi-am dat seama cum funcționează lucrurile la București și consider că aș putea continua să activez în mod eficient nu doar pentru interesele fermierilor din România, ci și sprijinind cauzele importante pentru județul Satu Mare și dezvoltarea sa. Toate semnele indică faptul că și în cadrul UDMR s-a considerat că locul meu este în Parlament, căci am ajuns pe primul loc pe lista de candidați, obținând cele mai multe voturi la nominalizare.
Reporter: – Ce priorități ați avea dacă ajungeți din nou deputat?
Magyar Lóránd: – În calitate de politician expert în agricultură, aș aduce schimbări importante în viața fermierilor din România, începând cu gospodăriile individuale și până la marile ferme. Înființarea gospodăriilor individuale ar trebui să beneficieze de un nou sistem de subvenții, dar ar trebui sprijinite cu sume mai importante și grupurile de acțiune locală Leader, care au o contribuție importantă ca mediul rural să ofere posibilități de trai pentru multă lume. Aș dori să introduc subvenții pentru achiziționarea efectivelor de reproducție, astfel încât femierii să lucreze cu animale având cele mai bun fond genetic posibil. Consider că e importantă înființarea cooperativelor și sprijinirea lor, întrucât sunt de părere că femierii se pot dezvolta mai bine prin asociere, de exemplu cu ajutorul utilajelor agricole achiziționate în comun, pe care nu și le pot permite individual. Tratez ca și o prioritate promovarea produselor locale, căci în opinia mea sunt mult mai bune din punct de vedere calitativ, sunt obținute cu mai multă grijă și atenție decât acele produse pe care le cumpărăm deja din reflex în supermarket, care nu prea au multe în comun cu fermierii locali. De acest lucru se leagă și faptul că în agricultura din România trebuie să creăm un echilibru între exporturi și importuri: de exemplu, trebuie sprijiniți crescătorii de animale, care să poată asigura necesarul de carne de pe piața internă. Tot în domeniul zootehnic, trebuie să intervenim în cazul pestei porcine africane, făcând diferența între gospodăriile individuale și marile ferme, astfel încât această ramură să nu ajungă în pragul falimentului.
Reporter: – Un mesaj pentru careieni…
Magyar Lóránd: – Vrea să le transmit careienilor că, chiar dacă alegerile din acest an vor fi cele mai speciale din cele pe care le-au trăit, trebuie totuși să se prezinte la vot. Autoritățile vor face totul pentru ca să putem decide în siguranță despre cine să ne reprezinte la București. Iar această alegere este importantă, căci degeaba avem oameni potriviți în fruntea localităților dacă de la București nu sosește acel sprijin care asigură dezvoltarea!
A consemnat Szasz Lorand