Ne mai despart câteva ore până la finalul campaniei electorale pentru alegerile locale. Cu mici excepţii, la nivel de Carei am avut parte de o campanie electorală decentă, în care candidaţii şi-au prezentat programul electoral, s-au întâlnit cu alegătorii, unii au mai şi dansat, dar fără să se atace reciproc.

opinie

Cu dou excepţii, candidaţii au dat dovadă de fair play. S-au prezentat în mod onest în faţa careienilor, şi-au prezentat realizările şi planurile pentru viitorul oraşului nostru. Au făcut-o atât în mediul online cât şi în mijlocul careienilor, într-un mod foarte civilizat. A fost o onoare pentru portalul Opinie de Carei să colaboreze cu Eugen Kovacs, Ioan Oneţ, Timoc Titel, Bujor Păuşan şi Bogdan Tyer, înscrişi în cursa pentru funcţia de primar, respectiv cu candidaţii la Consiliul Local ai UDMR, PSD, PNL, ALDE, PMP şi Pro România. Nu a fost vorba de nicio înţelegere ascunsă, de niciun complot la adresa eventualilor concurenţi în alegeri. Pur şi simplu, candidaţii enumeraţi anterior au preferat să-şi transmită mesajele electorale prin intermediul portalului Opinie de Carei, apreciind politica noastră editorială. Le mulţumim din nou şi le urăm succes tuturor la scrutinul de duminică.
Prima excepţia o reprezintă candidata USR PLUS la Primăria Carei, Mihaela Magdalena Humă. Deşi în mesajele sale a susţinut tot timpul decenţa, Humă nu a avut decenţa să le spună careienilor adevărul. I-a indus în eroare încă de la lansare. Opinie de Carei a dovedit cu acte că, deşi a declarat că „vine dinafara acestui sistem politic învechit”, a fost totuşi vicepreşedintă a PDL Carei, respectiv că, deşi a declarat că „n-a făcut averi pe banii statului”, a încasat peste 35.000 de euro din contractele pe bani publici încheiate cu primăriile Carei, Tiream şi Sanislău. Ca să fiu bine înţeles, nu m-a legat de legalitatea acestor contracte, ci doar de faptul că le-a spus careienilor lucruri neadevărate despre sine, probabil ca să se încadreze în modelul USR PLUS, de om neimplicat politic şi fără afaceri cu statul. Până la urmă s-a dovedit că e vorba de o mare păcăleală, deşi 1 aprilie a trecut demult. Careienii care au vrut au recepţionat mesajul. Nu am nimic personal cu Mihaela Huma, chiar îi urez succes în alegeri. Mărturisesc că sunt chiar invidios pe felul în care reuşeşte să se unduiască atât de exotic pe ritmurile de la Jerusalema. Totuşi, m-a deranjat vehemenţa cu care câţiva dintre susţinătorii USR PLUS au început să-i atace pe ceilalţi candidaţi prin comentariile postate la articolele apărute pe Opinie de Carei. De jignirile pe care mi le-au adresat mie, personal, nu mai spun nimic. Dacă asta este noua clasă politică, atunci mă declar dezamăgit total de ea şi o prefer pe cea veche.
A doua excepţie este vechea mea cunoştinţă Ilie Ciuta. Nu a atacat pe nimeni în campanie, dar cavaler cum e din fire, a lăsat-o soţia sa, autotintitulata jurnalistă Daniela Ciuta, cea care se încăpăţânează să pună virgula între subiect şi predicat, să facă treaba murdară. Inclusiv azi i-a atacat pe toţi candidaţii care au avut „îndrăzneala” să colaboreze cu portalul Opinie de Carei. De Ilie Ciuta a scris doar nevasta, în site-ul de propagandă de cuplu. Însă cea mai aiurea fază a fost cea când încă consilierul local Ciuta a ajuns să susţină zilele trecute că, în ultimii patru ani, s-au realizat aproape toate punctele din programul său electoral din 2016, când a candidat fără succes la Primăria Carei. Cu riscul de a-i copia pe alţii, dar mi se pare de-a dreptul halucinant să afirmi că ţi s-au realizat aproape toate proiectele când tu nu ai votat nici măcar un buget local al Careiului în ultimii patru ani. În schimb, ai criticat, ai atacat şi chiar ai jignit, dar nu prea ai venit cu vreo soluţie concretă. Nu degeaba s-a ales Ilie Ciuta cu porecla de „Gică Contra”. În cazul în care va rămâne pe dinafară, chiar îmi va lipsi amuzamentul pe care mi l-a oferit la şedinţele Consiliului Local. Probabil că şi altora.
În concluzie, stimaţi careieni, prezentaţi-vă la urne în 27 septembrie şi votaţi cu candidaţii care v-au convins că pot avea grijă de viitorul nostru. Acum chiar aveţi de unde alege. Cu cât votăm mai mulţi, cu atât mai mare legitimitate vor avea viitorul primar şi membrii viitorului Consiliul Local Carei.
Szasz Lorand