Interviu cu Tóth Enikő, candidată pe lista UDMR la Consiliul Local Carei

toth eniko
Reporter: – Ce v-a determinat să vă înscrieți în cursa pentru postul de consilier?
Tóth Enikő: – Am mai fost consilier între anii 2004 și 2008, când am activat în cadrul Comisiei pentru cultură. Având experiența anilor trecuți, simt că acum aș putea lucra mai eficient și aș avea din nou putere și timp să mă ocup de aceste lucruri. Pe atunci eram mai tânără, poate că m-am și lăsat uneori dusă de val, dar astăzi, fiind mai matură, cred că pot ajuta munca consiliului mult mai eficient.
Reporter: – Vă rog să-mi spuneți câte ceva despre dumneavoastră și despre obiectivele dumneavoastră.
Tóth Enikő: – Sunt educatoare în Carei, la Grădinița nr. 9 din 1995. Instituția aparține Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu”, unde sunt și director adjunct din 2014. Scopul meu principal la școală, pe lângă buna desfășurare a educației în instituție, este să-i țin uniți pe copiii, pe colegii și pe părinții maghiari și să organizez sau să susțin sărbători și evenimente în limba maghiară. Activez în cadrul UDMR încă din anii de studenție/formare, iar, de îndată ce am început să lucrez, m-am înscris la UDMR, fiind um membru activ. Candidez la funcția de consilier local al orașului, în primul rând pentru că vreau să mă dedic în slujba comunității din care fac parte, cu responsabilitate și expertiză – acesta fiind obiectivul meu principal. În calitate de reprezentant municipal, voi putea ajuta orașul să se dezvolte. Cred că e necesar să ne asumăm un rol în comunitate pentru a ne ajuta semenii. Fiind familiarizată cu funcționarea și procesele instituțiilor publice, sunt sigură că-mi voi putea folosi cunoștințele profesionale și voi putea contribui la eficiența deciziilor luate în administrația locală. Urmând programul de conducere al UDMR, aș dori să-mi reprezint comunitatea și cred că asociația este un instrument bun pentru a atrage atenția asupra intereselor maghiarilor, asupra problemelor pe care le considerăm importante. Au fost importante pentru mine munca de calitate, deciziile încrezătoare, obiectivele precise, sarcinile îndeplinite cu precizie, acceptarea necondiționată a consecințelor deciziilor noastre – și voi continua în aceeași manieră. În calitate de consilier local, m-aș folosi de experiența mea pentru a lua decizii eficiente în beneficiul comunității. Consider că este foarte important să-i susținem pe antreprenorii locali. Aș acorda prioritate tinerilor antreprenori, deoarece este important ca tinerii noștri să-și găsească bunăstarea pe care o doresc acasă. UDMR are în acest sens un program pentru a oferi tinerilor mai multe oportunități.
Reporter: – Care sunt principalele puncte ale programului dumneavoastră electoral?
Tóth Enikő: – După părerea mea, cele mai importante lucruri sunt buna funcționare și dezvoltarea învățământului maghiar atât la creșă, la grădiniță, cât și la liceu. Acord o mare atenție problemelor precum cultura, organizațiile nonguvernamentale sau bisericile, care joacă un rol impotant în conservarea comunității. Susțin dezvoltarea pistelor pentru biciclete și înființarea unor parcări noi. În fața instituțiilor de învățământ, aș dori să așez polițiști care ar asigura integritatea copiilor. Aș dori o casă de bătrâni modernă care să răspundă tuturor nevoilor, pentru că mi se pare că avem neajunsuri în acest domeniu.
Reporter: – Ce fel de oameni considerați că ar trebuie să devină consilieri locali?
Tóth Enikő: – Consiliul are nevoie de oameni bine pregătiți, dinamici, care să fie ancorați în realitate, cu viziune, oameni care știu să obțină ceea ce își doresc. Personal, îmi place să lucrez cu oamenii și să comunic, pot găsi cu ușurință un subiect în comun cu toată lumea, deci, îmi va fi ușor să mă conectez și să păstrez legătura cu oamenii orașului. Totodată, consider că este importantă susținerea maghiarimii în guvernul local, deoarece este o garanție pentru păstrarea și extinderea drepturilor minorităților, ceea ce impune totuși ca primarul orașului să rămână candidat al UDMR-ului. De asemenea, este esențial să ne păstrăm identitatea, și, aparținând minorităților maghiare, să trăim aici în condiții europene.
Reporter: – Care a fost rolul dumneavoastră în consiliu în mandatul anterior? Ce va fi diferit acum?
Tóth Enikő: – Cu siguranță va fi ceva complet diferit, deoarece am fost consilier în timpul mandatului unui alt primar. Pe atunci, primarul era Beko Tamas, care avea o abordare diferită. Multe s-au schimbat de atunci, și nici nu existau atâtea oportunități. Pe vremea aceea, activam ca membru/eram membru al Comisiei pentru cultură și aveam o relație foarte bună cu ONG-urile. De aceea aș dori să îmbunătațesc lucrurile în acest sens, deoarece ONG-urile au nevoie în continuare de sprijin. V-aș putea da și un exemplu: Asociația Culturală Rekettye are nevoie de ajutor.
Reporter: – Ce v-a plăcut cel mai mult în munca dumneavoastră ca și consilier? A existat ceva care v-a provocat dificultăți?
Tóth Enikő: – Mi-a plăcut foarte mult să stabilesc relații cu orașe înfrățite. Am dobândit experiență în acest sens. Pe atunci, aveam o relație foarte strânsă cu aceste orașe și au existat o mulțime de evenimente culturale comune. În același timp, mi-a plăcut foarte mult să mă ocup de ONG-uri, să le întind o mână de ajutor. Nu pot spune că au existat dificultăți. În cadrul ședințelor politice s-au discutat probleme juridice, economice sau financiare mai grave, astfel încât am putut colabora eficient, fără probleme. Sper că asta așa va fi și acum.
Reporter: – Atât ca educatoare, cât și ca director, vă întâlniți zilnic cu o mulțime de oameni. În ce măsură vă poate ajuta munca faptul că interacționați cu oamenii? În timpul mandatului anterior, ați fost contactată cu probleme și sugestii din partea unora?
Tóth Enikő: – Cred că acest lucru este în avantajul meu și în avantajul consiliului, de altfel. Interacționând zilnic cu oamenii, este mai ușor să aflu de interesele și neajunsurile acestora. Deci, cred că va avea cu siguranță un efect benefic asupra muncii noastre. Și da, am constatat că unii oameni sunt conștienți de acest aspect și au fost frecvente în ultimul meu mandat asemenea cereri. Același lucru l-am simțit și din partea prietenilor mai apropiați sau al cunoscuților. Constat că marea majoritate a oamenilor este interesată de ceea ce se întâmplă în oraș și încearcă să participe activ la soluționarea problemelor. Când îi ascultăm sau le cerem părerea, fiecare se simte mai bine și cumva „mai acasă”. La urma urmei, puținii oameni care sunt acolo pentru a reprezenta comunitatea, o fac din dorința de a-i ajuta pe cei care i-au votat. Consilierii nu sunt ghidați de urmărirea propriilor obiectivelor, ci de interesele oamenilor din Carei.
Reporter: – – După părerea dumneavoastră, cât este de deschis consiliul, municipalitatea la idei și sugestii individuale?
Tóth Enikő: – Cred că sunt deschiși, iar actualul primar este foarte mulțumit de ideile, de lucrurile noi. Văd că acceptă orice propunere care este în beneficiul orașului. Sper că acest lucru nu se va schimba în viitor și că vom avea ocazia să discutăm și să evaluăm propunerile individuale, pentru că pentru asta lucrăm: să fim o echipă. Vom veni cu siguranță cu idei noi și inovații.
Reporter: – Am trecut peste luni dificele, oamenii s-au confruntat cu măsuri și reguli neobișnuite în ultimele săptămâni. Cum vedeți impactul acestei perioadei asupra alegerilor, a descurajat oamenii sau, dimpotrivă, toată lumea vrea să-și ia soarta în mâini?
Tóth Enikő: – Sper din tot sufletul că nu sunt descurajați. Gândind realist, vedem că toată lumea a pășit fără să știe în această stare de criză, nimeni nu a fost pregătit pentru această situație. Pot fi supărați, pot să critice, dar sper că nu acesta va fi factorul decisiv și că oamenii vor merge la vot și, eventual, vor vota pentru schimbare, în speranța că se vor lua decizii mai bune. Cred, de asemenea, că la nivel local, conducerea UDMR a luat măsurile necesare pentru siguranța populației.
A consemnat Szasz Lorand