Interviu cu Ioan Oneţ, reprezentantul satului Ianculeşti în Consiliul Local Carei, candidatul PSD la funcția de primar al Careiului

ONEȚ IOAN
Reporter: – Cum aţi caracteriza ultimii patru ani, în care aţi fost reprezentantul satului Ianculeşti în Consiliul Local Carei?
Ioan Oneţ – Fără să exagerez, pot să afirm că, în ultimii 4 ani, s-a investit în infrastructura Ianculeştiului mai mult decât în toate celelalte mandate. Consider că am reuşit pe deplin să îmi fac datoria de reprezentant al ianculeştenilor în Consiliul Local Carei. Datorită unei abordări civilizate, am obţinut sprijinul necondiţionat al primarului Eugen Kovacs, al viceprimarului Ludovic Keizer şi al colegilor mei din Consiliul Local. Au fost unele excepţii, dar nu are rost să vorbesc despre ele, căci toată lumea ştie la ce mă refer. Revenind la întrebare, datorită acestor investiţii, Ianculeştiul a devenit un sat tot mai modern şi mai confortabil pentru moţii mândri care-l locuiesc.
Reporter – În ce au constat aceste investiţii?
Ioan Oneţ – Cea mai importantă dintre ele este asfaltarea tuturor străzilor din sat, în cadrul Marii Asfaltări derulate în municipiul Carei în cursul anului 2017. Această investiție a schimbat pur și simplu aspectul satului nostru. Anul următor, mai precis în august 2018, capela mortuară din satul Ianculeşti a fost sfinţită sâmbătă dimineaţa de către episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, PS Timotei Sătmăreanul. Construirea capelei mortuare din Ianculeşti a fost finanţată integral de către Primăria şi Consiliul Local Carei. Nici eu şi nici primarul Careiului nu am furat nici terenul din cimitir şi nici capela, care este folosită fără probleme de către ianculeşteni. Din păcate, proiectul privind demolarea fostei clădiri a Şcolii Generale în vederea reconstruirii şi transformării în sală de evenimente înregistrează întârzieri, dar sunt ferm convins că va fi realizat în următorul mandat.
Reporter – Cum aţi sprijinit activitatea culturală din Ianculeşti?
Ioan Oneţ – De când sunt membru al Consiliului Local Carei am susţinut alocarea de fonduri din bugetul local în vederea organizării Zilelor Iancului, o manifestare cu îndelungată tradiţie pentru ianculeşteni. După ce am devenit reprezentantul satului Ianculeşti, m-am implicat personal în organizarea evenimentului, reuşind să aduc pe scena din centrul satului nume sonore ale foclorului românaesc precum Veta Biriş, Sava Negrean Brudașcu, Mariana Anghel, Ionuț Fulea, Alexandru Pugna, Ovidiu Homorodean și Radu Ciordaș. Din păcate, pandemia de coronavirus ne-a împiedicăm să organizăm luna trecută cea de-a XXI-a ediţie a Zilelor Iancului.
Reporter – Cum vedeţi dezvoltarea satului Ianculeşti în viitor?
Ioan Oneţ – În primul rând, îmi doresc să se construiască cât mai repede o sală modernă de evenimente, atât de necesară comunităţii din sat. Este un proiect la a cărui înfăptuire ţin foarte mult. În al doilea rând, pentru ca Ianculeştiul să devină un sat cu condiţii de oraş ar trebui introduse apa şi canalizarea. Ştiu că este vorba de o investiţie foarte mare, dar sunt convins că s-ar putea înfăptui printr-un proiect finanţat din fonduri europene sau guvernamentale. Acestea ar fi lucrurile pe care mi le doresc realizate pentru ianculeştenii pe care i-am reprezentat tot timpul cu mândrie în Consiliul Local Carei. Acestea ar fi priorităţile mele pentru satul Ianculeşti şi din postura de primar al municipiului Carei.
A consemnat Szasz Lorand