Prin intermediul unui răspuns la o solicitare înaintată de portalul Opinie de Carei, directorul general al societății Manevi ZRT Budapesta, dr. Kővári Dénes, a declarat că administrația locală va fi consultată în privința destinației fostului sediu al Primăriei Carei. Firma controlată de Guvernul Ungariei a cumpărat fostul sediu al Primăriei Carei la sfârșitul anului trecut. Aceeași firmă MANEVI a cumpărat și hotelul Dacia din Satu Mare.

fosta primarie carei

Directorul general al Manevi ZRT, dr. Kővári Dénes, spune că demararea lucrărilor de reabilitare depinde de perioada necesară obținerii avizelor necesare, precedată de o evaluare amănunțită a clădirii monument istoric. Deocamdată este prematur să se avanseze o valoare totală a lucrărilor de reabilitare, a adăugat sursa citată.
”Scopul societății Manevi este să redea acestei clădiri emblematice aspectul și prestigiul din trecut, cu respectarea strictă a prevederilor referitoare la monumentele istorice. Demararea lucrărilor de reabilitare depinde de perioada necesară obținerii avizelor necesare, care este legată de colaborarea cu autoritățile din România și durata procedurilor. Anterior proiectării lucrărilor de reabilitare este necesară evaluarea amănunțită din punct de vedere tehnic, static și monumental. După această evaluare trebuie efectuate lucrări de conservare și prevenire a degradării. Având în vedere statutul de monument istoric, trebuie să contăm pe importante costuri suplimentare financiare și de timp. În prezent, reabilitarea clădirii pe baza planurilor inițiale se află în stadiu incipient. Referitor la costurile totale ale reabilitării este prematură o evaluare, însă vom avea posibilitatea să o facem după ce vom deține proiectul aferent și caietul de sarcini”, a declarat dr. Kővári Dénes.
Pe lângă refacerea clădirii conform planurilor originale, firma Manevi ZRT din Budapesta dorește să identifice o nouă destinație, urmând să consulte administrația locală careiană în acest sens.
”Scopul intervenției de reabilitare a clădirii îl constituie refacerea acesteia conform planurilor inițiale, pe lângă identificarea unei noi funcționalități. Am dori să identificăm o astfel de destinație pentru acest imobil încât să genereze venituri proprii, putând să creeze noi locuri de muncă pentru comunitate și încasări pentru administrația locală, respectând prestigiul vechi al clădirii. Manevi ZRT intenționează să aibă în atenție necesitățile orașului, astfel încât investiția să contribuie la conservarea moștenirii arhitecturale istorice, iar în urma reabilitării clădirea să îmbogățească renumele istoric al Careiului. Având în vedere specificul imobilului, administrația locală își va formula un punct de vedere în privința destinației viitoare”, a adăugat directorul general al Manevi ZRT, dr. Kővári Dénes.