În urma unei întâlniri care a avut loc azi la sediul Primăriei Carei, chiar și firele scenariului că mirosurile pestilențiale ar proveni de la deșeurile depozitate de fabrica de ulei Ardealul duc tot către firma SANARA, care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr. Ardealul SA a arătat că are încheiat un contract cu firma SANARA care preia și se ocupă, probabil contra cost, de neutralizarea deșeurilor depozitate în iazurile de la fosta stație de epurare a fabricii de zahăr.

miros
Având în vedere scenariile avansate în spațiul public referitoare la faptul că mirosurile pestilențiale ar putea proveni de la fabrica de ulei Ardealul SA sau de la stația de epurare a orașului, administrată de Apaserv Satu Mare, primarul municipiului Carei, alături de viceprimarul Ludovic Keizer și șeful Serviciului urbanism, protecția mediului, comercial din cadrul Primăriei, Sebastian Egli, au avut azi o întâlnire cu proprietarii și conducerea societății Ardealul SA, informează Primăria Carei.
În urma discuțiilor, a reieșit că Ardealul SA depozitează un amestec de apă și ulei în iazurile amenajate la fosta staţie de epurare a fabricii de zahăr și nu mucilagiu. Ardealul SA are încheiat un contract cu societatea SANARA, care preia și se ocupă de neutralizarea deșeurilor depozitate. Firma SANARA, care produce biogaz pe fosta platformă a fabricii de zahăr, a fost amendată de trei ori de către Garda de Mediu pentru mirosurile emanate în cadrul procesului tehnologic.
Primarul Eugen Kovacs a declarat că nu este datoria conducerii Primăriei Carei să identifice sursa poluării olfactive, nefiind abilitată în acest sens. Din cauza acestor scenarii apărute în spațiul public, Ardealul SA se poate aștepta la un control din partea instituțiilor de protecția mediului, a mai atras atenția primarul Kovacs.
Și cu această ocazie, primarul Careiului a afirmat ferm că administrația locală nu are nimic cu nicio firmă, nu vrea să oblige niciun agent economic să își închidă porțile, însă va face toate demersurile necesare pentru eliminarea sursei/surselor mirosurilor pestilențiale care au ajuns să terorizeze locuitorii întregului municipiu Carei.