Pe fondul nemulțumirii generale a cetățenilor municipiului vizavi de mirosurile pestilențiale care învăluie municipiul Carei de mai bine de un an, primarul Eugen Kovacs a organizat azi, la sediul Primăriei Carei, o întâlnire a reprezentanților administrației locale cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții în protecția mediului și a sănătății populației, se arată într-un material postat pe pagina de Facebook a Primăriei Carei.

gy 2
La întâlnire au participat comisarul șef al Gărzii de Mediu Satu Mare, Vasile Fănățan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, Izabella Stier, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Macrina Mihai, și reprezentantul Direcției Sanitar Venterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Radu Roca.

gy 6
Primarul Eugen Kovacs a arătat că locuitorii municipiului Carei au ajuns în pragul disperării, fiind terorizați de mai bine de un an de mirosurile pestilențiale provenite de la firma care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr. ”Suntem disperați și terorizați. Nu mai putem suporta aceste mirosuri pestilențiale”, a declarat primarul Careiului. Pentru a lămuri scenariile apărute în spațiul public privind existența altor surse pentru poluarea olfactivă, gen depozitul de mucilagiu al fabricii Ardealul sau stația de epurare a Careiului, primarul Kovacs a cerut instituțiilor abilitate să verifice și aceste aspecte.

gy 4
În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că mirosurile pestilențiale provin de la firma producătoare de biogaz, aspect confirmat până în prezent de cele trei sancțiuni aplicate de Garda de Mediu. Mirosurile sunt generate de modul de gestionare a transportului acestor reziduuri animaliere, respectiv manipularea lor în incinta fabricii până să ajungă în cuva de fermentare etanșeizată.
Primarul Kovacs a specificat că a inițiat această întâlnire pentru ca autoritățile abilitate să prezinte o soluție în vederea stopării mirosurilor pestilențiale. Edilul șef a arătat că, beneficiind de susținerea cetățenilor, administrația locală se va adresa instanțelor de judecată, dar nu exclude varianta depunerii unor plângeri penale pentru abuz în serviciu la adresa reprezentanților instituțiilor cu atribuții în domeniu care, de mai bine de un an, își pasează reciproc responsabilitatea. Primarul Kovacs a vehiculat și posibilitatea ca, tot pe calea instanțelor de judecată, careienii să ceară Statului Român inclusiv despăgubiri financiare întrucât viața le-a devenit un calvar din cauza lipsei de reacție a instituțiilor abilitate. Viceprimarul Ludovic Keizer a cerut reprezentanților celor patru instituții să intervină ferm întrucât careienii au ajuns la limita răbdării.

gy 3
Primarul Kovacs a specificat că nimeni nu dorește închiderea fabricii de biogaz, ci doar obligarea imediată a acesteia să ia toate măsurile necesare pentru stoparea poluării olfactive. Directorul APM Satu Mare a arătat că firma producătoare de biogaz se află în proces de reautorizare, primind termen ca până în 14 august să prezinte un plan de măsuri pentru eliminarea mirosurilor care provoacă disconfort populației. Firma ar putea primi un nou termen de conformare, care poate dura chiar și ani de zile, fără ca cineva să să poată garanta că va și implementa măsurile asumate. În urma discuțiilor îndelungate nu s-a identificat deocamdată nicio soluție concretă de stopare a mirosurilor pestilențiale. Se pare că singurul instrument rămas la dispoziția Primăriei Carei o constituie acționarea în instanță a instituțiilor abilitate în adomeniu, a căror lipsă de reacție a contribuit la actuala stare de lucruri.
Sursa: Primăria Carei