Primăria Carei va acționa în justiție Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu Satu Mare în încercarea de a rezolva definitiv problema mirosurilor pestilențiale care învăluie orașul de mai bine de un an, se arată într-un anunț postat pe pagina de Facebook a administrației locale careiene.

primar eugen kovacs
”Suntem în tratative cu mai mulți avocați. Îl vom alege pe unul dintre aceștia ca să ne reprezinte în demersul nostru în justiție. Vrem să atacăm în instanță revizuirea autorizației de mediu din 31 ianuarie 2019, prin care firmei de biogaz i s-a permis să folosească reziduri animaliere în procesul de producție, căci aceste reziduri animaliere generează mirosurile pestilențiale care provoacă disconfort cetățenilor”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Primăria Carei apelează la sprijinul locuitorilor municipiului, organizând o strângere de semnături pentru susținerea acțiunii în instanță. ”Considerăm că aceste semnături vor demonstra judecătorilor că demersul nostru se bucură de sprijinul locuitorilor Careiului, că este vorba de o problemă de poluare gravă care afectează întreaga noastră comunitate”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Careienii care doresc să susțină administrația locală în acest demers vor putea semna petiția la standul care va fi amenajat începând de marți, 4 august 2020, lângă intrarea în parcul dendrologic situată vizavi de amfiteatru. Strângerea de semnături se va derula până la sfârșitul săptămânii, în intervalul orar 16.00-20.00. De asemenea, careienii pot strânge semnături de susținere în tabelul atașat, având grijă ca numele, datele de identificare și semnăturile să corespundă realității, respectiv să precizeze în mod obligatoriu persoana care a întocmit tabelul. Tabele cu semnături pot fi predate la standul amenajat lângă intrarea în parc.
Primarul municipiului Carei este decis să apeleze inclusiv la denunțuri penale la adresa reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului și ai Gărzii de Mediu Satu Mare pentru modul în care tergiversează rezolvarea problemei. ”Vom apela inclusiv la denunțuri penale pentru abuz în serviciu, căci reprezentanții APM Satu Mare și ai Gărzii de Mediu fug de răspundere, pasându-și problema unii altora de mai bine de un an, în loc să o rezolve cât mai repede”, a adăugat primarul Kovacs.
Primarul municipiului Carei contrazice varianta apărută pe Facebook cum că mirosurile petilențiale s-ar datora depozitului de mucilagiu de lângă stația de epurare a Careiului. ”Este o problemă de mediu și depozitarea mucilagiului provenit de la fabrica Ardealul lângă fosta stație de epurare a fabricii de zahăr, însă nu de aici provin mirosurile pestilențiale. Am făcut verificări în teren și nu s-a confirmat această variantă”, a adăugat primarul Kovacs.

cap tabel-1