În grădina Iris din parcul dendrologic Carei s-a desfășurat azi, 21 iulie 2020, conferința de închidere a proiectului ROHU-103 „Protejarea comuna a valorilor naturale transfrontaliere Carei-Nyiradony“, finanţat din fondurile Programului INTERREG V-A România-Ungaria, informează Primăria Carei.

DSC_0998
După intervenția online a reprezentantului partenerului din Ungaria al proiectului, dr. Tunde Timea Kres, președinta Asociației Turistice și Ecologice Guth-Keled de Interes Public din Nyiradony, directorul tehnic al Primăriei Carei, Carmen Egli, a făcut o scurtă introducere a proiectul transfrontalier. Coordonatorul Vasko Svyatoslav a prezentat detaliat bugetul, respectiv obiectivele proiectului, iar coordonatorul peisagist Annamaria Kozma a prezentat rutele tematice realizate în cadrul aceluiași proiect.
Bugetul total al proiectului ROHU-103 „Protejarea comuna a valorilor naturale transfrontaliere Carei-Nyiradony“ este de 665.714 euro, din care 320.000 revin părții careiene. Obiectivele proiectului sunt: plantări de arbori cu valoare dendrologică ridicată, specii indigene și exotice, realizarea de alei, plantări de iriși în Parcul dendrologic din Carei, realizarea unor spații verzi cu aspect peisagistic deosebit (tunel de plante/flori), realizarea de rute tematice în parcul careian, amenajarea unei expoziții sezoniere de plante în aer liber pe timpul verii și instalarea unui patinoar mobil pe timp de iarnă, crearea unei rute tematice Iris, accesibile cu bicicleta, din Nyiradony până în Carei.
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanţării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniţei şi care necesită o abordare comună, precum şi soluţii inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.