Cum s-a intersectat Buletin de Carei cu propaganda rusă

În ultimele luni, portalul Opinie de Carei a identificat două ocazii în care blogul Buletin de Carei s-a intersectat cu propaganda rusă, subordonată Kremlinului. Scopul strategic al acestor dezinformări constă în slăbirea sentimentului de unitate occidentală, exploatarea mediatică a fiecărei fisuri între state UE şi sporirea influenţei Rusiei pe fondul isteriei colective, notează experţii Uniunii Europene. Site-ul Buletin de Carei este deţinut de autointitulata jurnalistă Daniela Ciuta, devenită celebră pentru încăpăţânarea cu care pune virgula între subiect şi predicat.

propaganda rusa
Fake news rusesc pe teme legate de COVID-19
Milioane de postări false referitoare la noul coronavirus circulă, în aceste zile, pe platformele de social media din lume, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, în condiţiile în care Rusia desfăşoară, în această perioadă, o amplă activitate de dezinformare împotriva ţărilor din UE, inclusiv România. Până în prezent, Comisia Europeană a identificat, prin intermediul unui site specializat în depistarea ştirilor false, nu mai puţin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei, informează Digi24 în articolul intitulat „Epidemia de fake news. Cum îi virusează Rusia pe români cu minciuni periculoase„, din 13 aprilie 2020.
Antenele 5G, una dintre temele conspiraţioniste
Una dintre temele folosite de propaganda rusă este cea a antenelor 5G. „În unele cazuri, informațiile false au generat acțiuni violente ale celor care s-au lăsat influențați de ele. În Marea Britanie, opinia publică a fost șocată atunci când cetățeni britanici creduli au citit pe internet că noua tehnologie 5G ar fi de vină pentru răspândirea coronavirusului si au incendiat stâlpii pentru telecomunicaţii ai unei mari companii, și i-au atacat pe stradă pe angajații acesteia”, se mai arată în articolul publicat de Digi24. Russia Today, instituția de presă a Kremlinului, a devenit o veritabilă platformă pentru răspândirea conspirațiilor legate de 5G, încă înainte de epidemia de coronavirus, se mai arată în articolul citat.
Antenele din Carei, care „seamănă cu cele de tip 5G”
Daniela Ciuta a încercat să incite oamenii pe această temă a antenelor 5G, publicând în data de 18 mai 2020 articolul intitulat „Antene montate în Stare de Urgență la Carei. Autorizații de negăsit pe site-ul Primăriei”. În text, autotintitulata jurnalistă afirmă că: „La montarea antenelor de pe strada Livezilor au lucrat 2 zile iar la cele de pe strada Agoston se lucra de la 4 dimineața… Specialiștii își vor da cu părerea despre tipul antenelor ce au apărut fără autorizații și seamănă cu cele de tip 5G, fără ca cei de la Urbanism să aibă habar dar se pune întrebarea…de ce orașul nu este interesat a atrage fonduri la bugetul local?”.

antene1

antene2

Dacă tot nu e 5G, e bun şi 4G+
După ce a fost luată în derâdere de cititorii care nu s-au lăsat dezinformaţi, Daniela Ciuta a întors-o ca la Ploieşti, susţinând că ar fi vorba de „antene 4G+”, în articolul intitulat „Ce fel de antene montați la Urziceni? …4G+”, publicat pe Buletin de Carei în 26 mai 2020. „În zona Carei se montează de zor antene ,,4G +,,. Astăzi se lucra la montarea lor în Urziceni. Potrivit declarațiilor celor care se ocupau cu montarea lor, antenele sunt de tip 4G +”, scria Daniela Ciuta în respectivul articol.

antene3

antene4
„Dezvăluiri” fără reacţii din partea careienilor
Materialele publicate de Daniela Ciuta nu au reuşit să genereze acţiuni violente precum cele din Marea Britanie. Cu excepţia câtorva comentatori de pe Facebook care au încercat să incite spiritele şi să creeze panică, majoritatea cititorilor site-ului au luat în derâdere aceste „dezvăluri senzaţionale” ale jurnalistei Daniela Ciuta. Ba chiar s-au amuzat copios de felul în care a încercat să-şi răspândească în continuare teoriile folosite de propaganda rusă, trecând de la tehnologia 5G, dacă tot nu i-a ieşit pasenţa, la cea „4G+”.
Articol ca nuca-n perete despre protest
Deşi nu a avut nimic în comun cu el, Daniela Ciuta a relatat foarte prompt şi aproape laudativ despre protestul față de măsurile de carantină și izolare, organizat duminica trecută în Piaţa Victoriei din Bucureşti de către Iosefina Pascal. Angajată a Mariei Grapini, susținătoare a „statului paralel” și a conspirațiilor privind coronavirusul, Iosefina Pascal este constant lăudată de organul de propagandă al Moscovei, Sputnik, arată Newsweek.ro în articolul intitulat „Cine este Iosefina Pascal, conspiraționista care organizează proteste anti-măsuri COVID„.

protest1
Laudele organizatoarei de la Sputnik se arată
„Iosefina Pascal s-a remarcat la concursul de idei al Antena 3, ”100 România”, când pur și simplu a strălucit – poate cam prea tare, deranjându-i pe unii realizatori ai televiziunii, care au depunctat-o aiurea. A fost în schimb apreciată la superlativ de public, dar și de predecesorul său, Liviu Pleșoianu, cel care s-a lansat în spațiul public prin același concurs. Iosefina este o prezență puternică pe Internet, acolo unde textele sale, bine scrise – și pline de o însuflețire rară astăzi – fac furori. Este și cazul textului publicat azi, care este o adevărată lecție de conștiință și atitudine dată puternicilor zilei: ”Patriotism, Solidaritate și Demnitate”, s-ar putea numi textul-manifest – și Iosefina spune din start că acestea ”nu reprezintă idealuri, nu reprezintă noțiuni abstracte, ci cele trei trăsături de caracter ale ORICĂRUI OM care își iubește țara”, nota Sputnik, în 3 iulie 2019. Un alt titlu al Sputnik: „Iohannis, făcut praf de o cunoscută internaută: ”La fund, acolo îți pasă ție de țara mea!”, mai arată Newsweek.ro.

newsweek
Din nou nicio reacţie în rândul cititorilor
Prin promovarea unor astfel de proteste, propaganda rusă încearcă să submineze încrederea oamenilor în autorităţile Statului Român şi în capacitatea acestuia de a gestiona efectele epidemiei de coronavirus. Din fericire, articolul despre acest protest, a cărui organizatoare este lăudată de Sputnik, nu a creat prea mari valuri la nivelul tot mai puţinilor cititori pe care site-ul Danielei Ciuta îi mai are la nivelul Careiului.
Celebră pentru „vorbitul în şoapte”
De altfel, Daniela Ciuta este cunoscută careienilor pentru dezinformările sale, care au intrat în istoria oraşului. În noiembrie 2016, având-o alături pe Daniela Ciuta, Andrei Păunescu a postat o înregistrare video pe contul său de Facebook, în care a formulat o serie de acuzații aberante, cum că românii ar vorbi în șoaptă în Carei, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, că se dorește dărâmarea statuii lui Avram Iancu din Carei. În fața reacției categorice a careienilor, Daniela Ciuta a dat-o cotită, susținând că Păunescu ar fi vorbit ”în metafore”.

paunescu-ciuta
Banciu s-a dezis de „doamna sau domnişoara Daniela nu ştiu cum”
Jurnalistul Radu Banciu s-a făcut şi el de râs, preluând pe nerăsuflate dezinformările Danieleie Ciuta. În faţa numeroselor reacţii ale careienilor, revoltaţi de enormităţile spuse într-o emisiune „Lumea lui Banciu” din martie 2019, citând ca sursă Buletin de Carei, Radu Banciu s-a dezis de „jurnalista locală” Daniela Ciuta, pe care a numit-o „doamna sau domnişoara Daniela nu ştiu cum”. Specificând că a citat din Buletin de Carei, căruia în mod eronat i-a spus „Monitorul de Satu Mare”, Banciu a declarat că a făcut aceste precizări în urma interpelărilor adresate de oameni responsabili din Carei.

banciu disociere
Szasz Lorand