Agenția Națională de Integritate (ANI) a clasat sesizarea depusă de consilierul local Ilie Ciuta împotriva primarului municipiului Carei, Eugen Kovacs, pentru încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

kovacs ciuta

Consilierul Ilie Ciuta a anunțat în urmă cu un an, într-o ședință a Consiliului Local Carei din mai 2019, că va depune o sesizare împotriva primarului Eugen Kovacs, pe care l-a acuzat că a inițiat un proiect de hotărâre privind scutirea de impozite a Asociației Equus Carei, deși figura printre membrii fondatori ai ONG-ului.
Primarul Eugen Kovacs a explicat că şi-a înaintat demisia preşedintelui Asociaţiei Equus, însă acesta nu a finalizat toate demersurile legale în vederea retragerii calităţii de membru fondator din Registrul asociaţiilor din România.
În urma unei sesizări formulate de ”o persoană fizică” (nu e greu de ghicit cine e persoana fizică), înregistrată în 31 mai 2019, la două săptămâni după ședința în care consilierul Ciuta și-a anunțat intențiile, ANI a declanșat o lucrare privind respectarea regimului conflictelor de interese de către primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.
Având în vedere că primarul Kovacs a demisionat din Asociația Equus în iunie 2004, la începutul acestei luni, ANI a dispus clasarea sesizării.
”Mi s-a comunicat decizia ANI de clasare a sesizării depuse împotriva mea. În ultimii ani, consilierul local Ilie Ciuta și persoane din anturajul său au depus mai multe sesizări și chiar denunțuri penale împotriva mea. Poate că politica o fi mai murdară, dar consider că lupta politică nu trebuie dusă cu asemenea mijloace precum sesizările, plângerile și denunțurile pe la tot felul de instituții ale statului. Însă fiecare acționează după cum îl duce capul”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
La alegerile locale din 2016, consilierul Ilie Ciuta a candidat pentru funcția de primar al Careiului cu primarul în exercițiu Eugen Kovacs. După o campanie agresivă a consilierului Ciuta, sprijinit de soția sa, care deține un site de compuneri și păreri personale, campanie marcată de numeroase atacuri și plângeri, primarul Eugen Kovacs l-a învins fără drept de apel, obținând de trei ori mai multe voturi din partea alegătorilor careieni.