Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, solicită în mod public Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu și Prefecturii Satu Mare să intervină ferm pentru îndepărtarea definitivă a sursei mirosului insuportabil generat de firma producătoare de biogaz care își desfășoară activitatea pe platforma fostei fabrici de zahăr din municipiu, informează Primăria Carei.

biogaz4
”În urmă cu trei săptămâni, la Primăria Carei a avut loc o întâlnire între patronul firmei de biogaz și reprezentanți ai administrației locale, ai Agenției pentru Protecția Mediului, ai Gărzii de Mediu, ai Direcției Sanitar-Veterinare și ai Direcției de Sănătate Publică. Firma respectivă a primit un nou termen de o lună pentru conformarea activității la condițiile prevăzute în autorizația de funcționare, dar fără prea mare folos pentru locuitorii Careiului. Producătorul de biogaz aduce în continuare deșeuri animaliere pe care le depozitează pe o platformă neacoperită, ceea ce nu este în regulă, și din această cauză apare mirosul insuportabil în oraș”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Primarul Careiului cere în mod public instituțiilor abilitate ale statului să intervină mai hotărât pentru a pune capăt acestei poluări care durează de mai bine de un an. ”Sunt nevoit să apelez la cetățenii din Carei, să-i rog să facem front comun pentru a pune capăt acestei poluări. Cer în mod public Agenției de Mediu, Gărzii de Mediu și Prefecturii Satu Mare, instituții abilitate în astfel de probleme, să ia măsuri ferme, căci altfel nu vom reuși să scăpăm de acest miros insuportabil în oraș. De un an tot discutăm și corespondăm ba cu firma, ba cu instituțiile amintite anterior, dar fără niciun rezultat”, a adăugat primarul Eugen Kovacs.
Amenda de 75.000 lei aplicată în august 2019 de către Garda de Mediu firmei Sana RA SRL, care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr din Carei, nu a rezolvat problema mirosurilor pestilenţiale din municipiu. Periodic, când vântul adie înspre Carei, mirosurile pestilenţiale invadează municipiul.
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au constatat că firma a depozitat deșeuri de țesuturi animaliere, inclusiv deșeuri lichide cu grăsimi și cu conținut stomacal (intestine), direct în recipiente sub cerul liber, la temperaturi ridicate, din cauza cărora au apărut mirosurile pestilențiale.

Prezentăm câteva din imaginile realizate la fața locului de comisarii Gărzii de Mediu.