În noiembrie 2016, Andrei Păunescu, însoţit de consacrata jurnalistă Daniela Ciuta, s-a isterizat printr-un live pe Facebook din faţa bustului lui Avram Iancu din centrul Careiului, spunând că românii ar fi obligați să vorbească în șoaptă în Carei, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, respectiv că se dorește dărâmarea bustului Avram Iancu din Carei. În 4 iunie 2020, cu soţii Ciuta pe post de maeştri de ceremonii, a fost sfinţit ansamblul reabilitat al lui Avram Iancu. Păcat că nu a aflat şi Andrei Păunescu, poate găsea de cuviinţă să-şi ceară scuze de la careieni pentru minciunile pe care le-a rostit în live-ul isterizant.

opinie

Din păcate pentru careieni, deşi evenimentul a fost organizat de soţii Ciuta, unul consilier local, iar celălalt jurnalist consacrat care pune virgula între subiect şi predicat, Andrei Păunescu nu a fost invitat sau cel puţin nu a participat la ceremonia de sfinţire a ansamblului reabilitat al lui Avram Iancu. Ar fi avut ocazia să vadă cu cu ochii lui proprii că bustul este tot acolo, că nu l-a dărâmat nimeni. Ar mai fi văzut şi faptul că nimeni nu a vorbit “în şoapte”, că participanţilor nu le-a fost frică să arate că sunt români.
Reabilitarea ansamblului lui Avram Iancu este un lucru bun pentru întreaga comnitate careiană. Mai ciudată rămâne încercarea soţilor Ciuta de a-şi adjudeca meritele, în condiţiile în care lucrările au fost finanate din bugetul local careian, adică din contribuţiile tuturor careienilor, indiferent că sunt de naţionalitate română, maghiară, germană, romă sau de orice altă naţionalitate. Consilierul Ciuta spune că a rezolvat firma care a realizat lucrările de reabilitare. În alte cazuri, asemenea rezolvări de lucrări din bani publici pentru firme private sunt destul de aspru sancţionate. Bineînţeles că acest lucru nu este valabil în cazul consilierului local careian.
De asemenea, consider că, din cauza soţilor Ciuta, careienii au refuzat să participe în număr mai mare la eveniment. Nu de alta, dar în poze apar cel mult 15-20 de careieni, restul fiind participanţi din alte localităţi. Unii dintre ei sunt cunoscuţi în oraş drept oameni de casă ai familiei Ciuta, glumindu-se că le administrează via, grădina şi chiar bucătăria. Oricum, intelectualii careieni au preferat să stea deoparte de evenimentul organizat de distinşii soţi Ciuta. Mai pe româneşte, au preferat să nu gireze cu prezenţa lor astfel de evenimente organizate pentru imaginea familiei Ciuta.
De altfel, se poate observa cu ochiul liber că evenimentele organizate de Daniela Ciuta se bucură de o prezenţă din ce în ce mai scăzută din partea careienilor. Noroc cu invitaţii aduşi din satele înconjurătoare sau din alte zone ale ţării, care mai salvează aparenţele. Poate că, mai devreme sau mai târziu, se va întreba şi distinsa jurnalistă de ce?
În încheiere, o rog în mod public pe consacrata jurnalistă Daniela Ciuta să îşi anunţe amicul, pe numele său Andrei Păunescu, că bustul lui Avram Iancu nu a fost demolat, ci chiar a fost reabilitat întregul ansamblu monumental, că nu s-a vorbit româneşte “în şoapte” şi că participanţii nu s-au temut să îşi demonstreze românismul. Poate mai găseşte un dram de bun simţ şi îşi cere scuze de la careienii pe care i-a jignit în ultimul hal în urmă cu aproape patru ani.
Szasz Lorand