Unul dintre câștigătorii premiului Maturus, jurnalista Bîc Demian Denisa, a transmis portalului Opinie de Carei un mesaj de adio pentru omul de cultură Enyedi Zsolt, plecat dintre noi mult prea devreme.

enyedi zsolt

Domnul Enyedi, un om despre care nu pot să vorbesc la timpul trecut deoarece el este și mereu va fi în sufletele noastre.
L-am cunoscut prin intermediul concursului Maturus, îmi aduc și acum aminte cum m-a strâns în brațe și mi-a șoptit la ureche “tu poți să faci asta, ești mult mai mult decât crezi”, a fost singurul om care a crezut în mine în acel moment. Nu știam cum să reacționez, obișnuită fiind cu batjocura pe care am primit-o de la mulți oameni din juriul meu în acea zi.
Nu și domnul Enyedi, care a crezut în mine încă de la început și, spre surprinderea mea, cât și a multora, am reușit să câștig.
Domnule Enyedi, vă mulțumesc încă o dată pentru fiecare zâmbet, încurajare, vorba bună și îmbrățișare. Dumneavoastră nu ați murit pentru noi, sunteți în sufletele oamenilor care contează. Vă mulțumim pentru toată arta și bunătatea pe care ne-ați vărsat-o în inimi.
Cu un mare gol în viață, dar un zâmbet în suflet că am avut onoarea să vă cunosc, îmi iau rămas bun până când ne vom întâlni din nou într-o altă lume.
Bîc Demian Denisa – jurnalist/ fost câștigător Maturus în 2015

A plecat dintre noi, mult prea devreme, Enyedi Zsolt, unul dintre cei mai apreciați oameni de cultură din municipiul Carei, o personalitate omniprezentă în viața culturală și socială a orașului.
Muzician, profesor, compozitor, jurnalist, regizor, traducător, artist fotograf, a inițiat mai multe proiecte culturale de succes, printre cele mai cunoscute fiind fundația ”Say Yes” sau concursul ”Maturus”, care a premiat în fiecare an absolvenții de liceu pentru activitățile extrașcolare la care au luat parte. A fost un instrumentist apreciat, făcând parte din mai multe proiecte muzicale: Castelanii, Collegium, In Jazztenso, NU Jazz Agents, Yesterdays și multe altele. A fost un pianist desăvârșit, un vizionar în artele muzicii, producător de muzică electronică și un ”specialist” al sintetizatoarelor.

Domnul Enyedi Zsolt să știți că este așa cum a scris și Denisa Bîc Demian: „Dumneavoastră nu ați murit pentru noi, sunteți în sufletele oamenilor…” care au fost binecuvântați să vă cunoască, dar să știți că și pentru ceilalți veți rămâne întrucât nu vom lăsa niciodată amintirea dumneavoastră să treacă chiar dacă se zice așa că uitarea-i firească, regula aici se va-ncălca!!!
V-am cunoscut (îmi e foarte greu să vorbesc la trecut), l-am cunoscut tot prin intermediul concursului Maturus, stiam de acest concurs de la frații mei care participaseră -Vlad și Bogdan Pașca.
Acest concurs este unul extraordinar (ca și creatorul său de altfel) prin modul său de organizare, prin toate emoțiile pe care le trăiești în perioada desfășurării lui, chiar și înainte când „te așterni pe foaie” pentru a te face cunoscut juriului pentru proba de interviu. Juriul era mereu compus din oameni de diferite specialități foarte bine pregătiți -zic asta fiindcă atunci când am intrat în sală, la prezentarea lor mă faceam tot mai mică, și mă gândeam: „Oare am intrat unde trebuie?!”, punctau foarte bine întrebările unele până în adâncul inimii (asa a fost la mine). Însă așa cum descria Denisa, domnul Enyedi ne încuraja pe fiecare în parte, căci pe fiecare ne vedea câștigători, ci nu participanți, de aceea îl face unic în inima fiecăruia dintre noi!
Câștigând concursul, deși eram ferm convinsă că nu am nicio șansă având în vedere că la o întrebare juriul mi-au dat „șah-mat” care mi-a adus inima „în gât” și nu am mai putut scoate nicio vorbă, ci doar lacrimi… cu toata sinceritatea declar că nu mă simțeam mai presus de niciun concurent fiindcă toți erau buni sau chiar mai buni, mă gândeam ca să împart premiul cu ceilalți, dar poate ar fi ofensat acest gest, de aceea mi-am zis că premiul își va aștepta momentul pentru a face doar bine pentru cine va avea nevoie la nevoie!!! MULTUMESC domnule ENYEDI ZSOLT pentru ce ne-ați învățat, pentru că ne-ați arătat atâta bunătate, încredere, încurajare, empatie, energie pozitivă!!! Sunt sigură că în toate activitățile pe care le-a desfășurat un mare gol în fiecare a lăsat.
Rămas bun mare dOMn drag!!!
Dumnezeu să îl ierte! Sincere condoleanțe familiei!
Careiul întreg vă plânge,
Dorul nu se va stinge
Până la o nouă revedere
Ce în veșnicie dorul piere!
Raluca Lavinia Pașca, în prezent Sârca