Nu mai este un secret pentru nimeni că naţionalismul este scos de la naftalină în perioade de criză. Când lumea o duce bine, această problemă este lipsită de interes. Acum, când România se confruntă cu pandemia de coronavirus, era de aşteptat ca politicul să încerce să abată atenţia publicului de la problemele grave cu care se confruntă ţară, ieşind în faţă cu eterna temă că Ungaria vrea să cucerească Ardealul.

opinie

Din punctul meu de vedere, preşedintele Iohannis a greşit foarte grav azi când i-a scăpat pe gură tâmpenia cu “PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”. Nu de alta, dar chiar dacă, prin absurd, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc ar fi trecut şi de Senat, camera decizională, legea ar fi ajuns taman la Iohannis în vederea promulgării. Preşedintele putea să întoarcă legea în Parlament pentru reexaminare. Plus că putea să o atace la Curtea Constituţională. Numai un tăntălău poate crede că o asemenea lege ar fi putut intra vreodată în vigoare.
În condiţiile în care Constituţia ţării noastre specifică clar în primul său articol că “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, chestiunile acestea legate de autonomia teritorială, respectiv de federalizarea ţării sunt bune de servit doar naivilor. La asemenea lucruri se poate ajunge, din punct de vedere teoretic, doar după modificarea primului articol din Constituţie, prin referendum, lucru care este puţin probabil să se întâmple în viitorul apropiat. În plus, atâta timp cât România şi Ungaria sunt membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, probabilitatea ca Ungaria să anexeze Ardealul este egală cu zero. O ştiu prea bine atât oficialii de la Bucureşti cât şi cei de la Budapesta.
Consider că şi preşedintele ţării ştie şi el foarte bine aceste lucruri. La fel cum sunt convins că Iohannis ştia şi de faptul că proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a trecut tacit dintr-o cameră în alta a Parlamentului doar din motive banale de procedură. În loc să îndemne la calm şi să medieze această situaţie, preşedintele a cedat ispitei de a folosi tema în scop strict politicianist, atacându-şi nu numai adversarii politici, dar şi aliaţii care susţin actuala guvernare.
M-a suprins în mod total neplăcut şi exprimarea preşedintelui Iohannis. Cuvintele sale, în loc să liniştească cetăţenii acestei ţări, indiferent de etnia lor, a reuşit să readucă din nou în prim plan naţionalismul ieftin, de paradă. Prin această intervenţie total neavenită, Iohannis a reuşit să impună în agenda publică subiectul Ardealului râvnit de unguri, exacerbând astfel sentimentele naţionaliste. Un lucru foarte convenabil, dacă stăm să ne gândim bine. Atenţia cetăţenilor a fost distrasă astfel de la gravele probleme cu care se confruntă România pe fondul pandemiei de COVID-19. În loc să se vorbească despre măsurile mai mult sau mai puţin eficiente de combatere a coronavirusului, despre lipsa locurilor de muncă, sărăcia cu care se confruntă tot mai mulţi români, situaţia precară în care se află Sănătatea şi Învăţământul, lipsa investiţiilor publice, etc, e mai convenabil ca românii să se certe cu maghiarii, deşi sunt cu toţi cetăţenii aceleiaşi ţări. Dacă stăm să ne gândim bine, nu este prima dată când se folosesc temele naţionaliste pentru a distrage atenţia cetăţenilor de la situaţia grea în care se află ţara. Şi în mod sigur nici ultima dată!
În încheiere, consider că aţâţarea românilor împotriva maghiarilor nu este deloc utilă României. Adevăratele probleme ale ţării noastre sunt cu totul altele şi mult mai grave. Să sperăm că situaţia nu va degenera şi nu se va ajunge la noi conflicte interetnice. Nu de alta, dar actuala situaţie de criză constituie un teren propice pentru flacăra naţionalismului dus la extrem. De parcă nu ne era de ajuns coronavirusul.
Szasz Lorand