Şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Berveni, comisarul şef Gheorghe Boşca, susţine că postarea apărută pe contul său de Facebook, în care se spunea că poliţiştii au altă menire decât a fi purtători de „lumină” sau de „pască”, nu îi aparţine. Între timp, postarea a fost ştearsă.

bosca (1)

Astăzi, în jurul orei 20.30, am fost sunat de către şeful SPF Berveni, comisarul şef Gheorghe Boşca, care mi-a spus că acea declaraţie pe care am citat-o în cadrul articolului <<Şeful SPF Berveni: „Noi, polițiștii, avem altă menire, nu să fim purtători de „lumină” sau pască>> nu îi aparţine. Când i-am spus că am luat-o de pe contul său de Facebook, considerat a fi spaţiu public, comisarul Boşca a spus că putea să o posteze oricine altcineva, fiind vorba de o reţea de socializare. Lucru destul de greu de realizat întrucât fiecare utilizator are o parolă proprie la contul său. Am intrat din nou pe profilul comisarului şef Boşca şi am constatat că postarea a fost ştearsă între timp, în schimb a apărut una nouă cu următorul conţinut: „Având în vedere faptul că profilul și imaginea mea au fost folosite în alte scopuri decât cele de divertisment, care este menirea fc., mă retrag din această societate fără scrupule!”.
Din păcate, nu am făcut o captură foto postării respective. Am considerat că cei care postează asemenea luări de poziţii şi le asumă fără probleme. În schimb, am salvat istoricul navigărilor în perioada în care am scris articolul. Am încercuit cu roşu datele importante. Fiind prieten pe Facebook cu profilul Gică Boşca, de unde am luat ulterior şi poza de la articol, postarea pe care am reprodus-o mi-a apărut pe perete la ora 18.54. Între 18.57 şi 19.10 am efectuat mai multe căutări pe Google pentru a-i afla funcţia şi gradul actual. La 19.10 am intrat din nou pe profilul său, ocazie cu care am copiat textul şi am salvat poza atasată articolului. Imediat, adică tot la 19.10, am editat poza cu aplicaţia BeFunky, un editor de imagini online. La ora 19.12 am publicat articolul, după care am mai intrat de două ori pe profilul său pentru a vedea dacă am reprodus postarea. Întrucât nu am făcut captură foto după postare, acestea sunt singurele dovezi care mi-au rămas.

istoric1-page-001

istoric2-page-001
În plus, la ultima postare a comisarului şef Boşca a apărut un comentariu care confirmă postarea ştearsă. „Pai vezi, dacă zici DC zici dacă taci DC taci, oricum, ieri nu a comentat nimeni, azi au apărut cam mulți după conferință lui Iohanis”, se arată în comentariul respectiv.
În cazul în care chiar sunt interesate, autorităţile Statului Român au la îndemână instrumentele necesare pentru a stabili cu exactitate de la ce calculator sau de pe ce telefon a fost postat acel text, respectiv de pe ce calculator sau de pe care telefon a fost ştearsă postarea. Oricum, îmi pare rău că s-a ajuns la astfel de situaţii de-a dreptul penibile.
Szasz Lorand